szerző:
hvg.hu/MTI

Fény derülhet arra, hogy Tarsoly Csaba hivatalos úton tájékoztatta-e Orbán Viktort a Quaestor bedőlésekor, vagy személyesen átadva magánlevélben üzent-e a miniszterelnöknek a csődbe került társaság vagyoni helyzetéről. A Quaestorból az állam még időben kivonta a pénzét, de a lakossági befektetőket jelentős kár érte.

Tarsoly Csaba a Quaestor vezetőjeként levélben számolt be Orbán Viktornak a bedőlő társaság helyzetéről az ügy kirobbanásakor, a levelet maga Giró-Szász Áron szóvivő mutatta be az ATV műsorában, azonban a boríték hiányában nem derülhetett ki, hogy az milyen úton jutott el a Miniszterelnökhöz. Mint ismert, a kormány és háttérintézményei jelentős összegeket állomásoztattak a Quaestornál és érdekeltségeinél, azonban ezeket pont az ügy kipattanása előtt kivonták a társaságtól, így közpénz – például a Külügyminisztérium intézményrendszeréhez tartozó milliárdok – nem ragadt benn a Quaestorban, nem úgy, mint a lakossági részvényesek befektetései.

A levél ugyan ismert volt, a Magyar Liberális Párt viszont annak borítékjára is kíváncsi volt, ezért egy közérdekű adatigénylést követően a bírósághoz fordultak. Első fokon megállapítást nyert, hogy nem csak a levél, hanem annak borítékja is közérdekű adatnak minősül, így ki kell azt adnia a Miniszterelnökségnek – írta a párt közleménye. Ez alapján kiderülhet, hogy egyáltalán hivatalos úton, iktatási dátummal ellátva érkezett-e a levél, és nem csak bizalmasan nyújtotta-e át a levelet Tarsoly Orbán Viktornak. Az elsőfokú ítélet ellen a Miniszterelnökség még benyúthatja fellebbezését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!