szerző:
hvg.hu

Egy külföldi állampolgárságú személy nevére szóló hamis személyi okmányokkal rejtőzködött a hatóságok elől eddig a 180 millió 700 ezres költségvetési csalás egyik vádlottja. Összesen négy vádlott van.

A Somogy Megyei Főügyészség korábban vádat emelt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és magánokirat hamisítás vétsége miatt négy vádlottal szemben, akik a Somogy megyei székhelyű vállalkozásuk részére 2012-ben úgy nyújtottak be pályázatot munkahelyteremtő beruházás támogatására, hogy a pályázat megvalósítása szándékukban nem állt, céljuk a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a cég részére – fa tároló eszköz-gyártó- és feldolgozó gépek beszerzésére – 180 700 000 forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, amelynek a lehívása érdekében a vádlottak ismeretlen helyen tartózkodó két társukkal valótlan tartalmú árajánlatot, megrendelőlapot, adásvételi szerződést és számlákat készíttettek és azt nyújtották be a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába.

A valótlan okiratok azt a látszatot keltették, hogy a cég a pályázatban szereplő gépeket megvásárolta és a vételárat kiegyenlítette. A támogatási összeget végül az egyik ügyvezető a magánbankszámlájára utalta át.

A vádlottakat 2015 februárjában a Kaposvári Törvényszék – nem jogerősen – bűnösnek mondta ki és velük szemben szabadságvesztés büntetést szabott ki, majd pedig 2015 októberében a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla is ítéletet hirdetett.

A vádlottak eddig ismeretlen helyen tartózkodó egyik társát a napokban elfogatóparancs alapján sikerült kézre keríteni, ez ideig más, külföldi állampolgárságú személy nevére szóló hamis személyi okmányokkal rejtőzködött a hatóságok elől. A Somogy Megyei Főügyészség indítványozta az elkövető előzetes letartóztatását, a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája az előzetes letartóztatást elrendelte – olvasható az ügyészség honlapján.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!