szerző:
hvg.hu

Azoknál az új lakásoknál lesz 27 helyett 5 százalék az áfa, ahol a használatba vétel még nem történt meg, vagy megtörtént, de az értékesítésig nem telt el két év.

Benyújtotta a kormány az új lakások után fizetendő áfa jelentős csökkentését eredményező törvényjavaslatot.

Most az új lakás értékesítésekor 27 százalékos áfát kell felszámítani. A január 1-jétől hatályba lépő törvény 5 százalékra csökkenti az áfát. Ez 2019 végéig lesz érvényben.

A csökkentett áfát azoknál az új lakásoknál lehet alkalmazni, amelyeknek a használatba vétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de használatba vétel és az értékesítés között nem telt el 2 év.

Azokra a lakásokra lesz érvényben a mérsékelt áfakulcs, amelyeknek a hasznos alapterülete családi ház esetén 300 négyzetméter alatt marad, többlakásos társasház esetén 150 négyzetméternél nem nagyobb.

Nem ez az egy nagy könnyítés a lakásépítőknek, új lakást vásárlóknak: eltörlik az építési engedélyezési eljárást a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakások esetén. Csak bejelentési kötelezettség lesz.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!