szerző:
hvg.hu

A Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlésén megemelték a vezetőség létszámát és új vezetőket választottak. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank első javaslatai és intézkedései között szerepelt, hogy a vezetőség fizetését is megemelték. Az MNB komolyan rátelepszik a tőzsdére, a statégiaalkotást is átszervezték az általuk vezetett igazgatósághoz.

Új vezetőséget választottak a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került Budapesti Értéktőzsde részvényesei a szerdai rendkívüli közgyűlésen, az öttagú igazgatóság a közgyűlést követő ülésén Nagy Mártont választotta az igazgatóság elnökévé, aki az MNB alelnöki székéből távozik. Az MNB hónapok óta törekedett a tőzsde átalakítására és megszerzésére, végül sikerült megállapodni az osztrák többségi tulajdonosokkal is az adásvételről.

Az osztrákok sokáig a bécsi értéktőzsde regionális központtá alakításán fáradoztak, ezért több tőzsde mellett Budapesten is tulajdonrészt szereztek, azonban törekvéseik megrekedtek. November végén megváltak tulajdonrészüktől, így az MNB először került háromnegyedes többségi tulajdonosi pozícióba.

Az új összetételű tőzsdei közgyűlés, napirendjében szerepel az alapszabály módisítása is, a vezetőségi tagok számának növelését már megszavazták, így Bacsa Györgyöt (Mol), Barlai Róbertet (OTP), Nagy Mártont (MNB), Végh Richárdot (MNB) és Selmeczi-Kovács György (Giro) választották a vezetésbe. A BÉT története során első ízben fordul elő, hogy a korábbi tőzsdetanács feladatkörét ellátó igazgatóságnak egyetlen bróker, értékpapír-kereskedő tagja sincs - írja a Napi.hu.

Jelentős vita után megemelték a tőzsdei vezetők tiszteletdíjának megemelését is, ráadásul átlagosan három és félszeres mértékkel. A vezérigazgató Végh Richárd 735 ezer forintot kaphat az eddigi 255 ezer helyett, Gerhardt Ferenc (MNB) a felügyelőbizottság új elnökeként a korábbi 185 ezer helyett 525 ezer forintot kereshet. A tőzsde vezetői 2003 és 2004 között ingyen látták el feladatukat, azóta fizetésük költségtérítés jellegű juttatás volt.

Az alapszabály módosítását az MNB indítványozta, eszerint a tőzsde stratégiaalkotása a közgyűlési hatáskörből átkerül az MNB vezetésű öttagú igazgatósághoz, ezt is megszavazta a közgyűlés. A Matolcsy vezette jegybank javaslataival durván átszabja a 151 éves tőzsde működését, az alapszabályból még a Rt.-alapító tagok névsorát is törölték.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!