szerző:
MTI

Engedélyezésről fokozatosan regisztrációs alapra helyezi át Kína az értékpapír-kibocsátási eljárást. Így jobban védhetők a befeketetők érdekei.

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága vasárnapi határozatában azzal bízta meg az Államtanácsot, hogy a vonatkozó értékpapír-törvény módosítása nélkül 2016. március elsejével kezdje meg engedélyezésről fokozatosan regisztrációs alapra áthelyezni az értékpapír-kibocsátási eljárás menetét - közölte a hivatalos kínai Hszinhua hírügynökség.

Az Államtanács december 9-én kérte a legfőbb törvényhozó testület jóváhagyását az értékpapír-kibocsátási eljárási rend módosításához azzal a céllal, hogy a tőzsdék maguk hozhassák meg a döntést az új papírok jegyzéséről, a felügyeleti szerep súlypontja pedig az engedélyezésről a pontos adatközlés kikényszerítésére és ellenőrzésére, a befektetők érdekeinek a védelmére helyeződjön át.

A jelenleg érvényes rendszerben a CSRC (China Securities Regulatory Commission) kínai értékpapír felügyelet engedélyezi az értékpapírok tőzsdei kibocsátását és dönt egyúttal azok időzítéséről és árazásáról is. A rendszer módosítása a reálgazdaság igényeit jobban szolgáló tőkepiac kialakításához vezető reformfolyamat alapjait veti meg - idézi a Hszinhua hírügynökség a CSRC vasárnap kiadott közleményét, amelyben egyúttal elkötelezi magát a kormány által kidolgozandó módosítások rendezett és fokozatos bevezetése mellett. A CSRC tehát engedélyezési jogkörétől csak fokozatosan fog megválni. A közlemény ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendszer módosítása nem csupán a hatásköröket ruházza át, hanem alapjaiban alakítja majd át a felügyeleti rendszert.

A jegyzési rendszer módosítására már viszonylag régóta készültek az illetékes hatóságok, a kínai tőkepiacokon az idén nyáron bekövetkezett, a piaci tőkeértéket 5 ezer milliárd dollárral csökkentő turbulencia miatt azonban a munkát felfüggesztették. A CSRC novemberben oldotta fel a tőzsdei kibocsátásokra négy hónappal korábban elrendelt moratóriumot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!