szerző:
MTI / hvg.hu

A külföldi munkavállalásból hazatérők és azok a házaspárok is igénybe vehetik a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét, ahol az egyik fél idősebb negyven évnél - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent rendeletmódosításokkal kapcsolatban.

Az alapvető támogatásokhoz 180 napig visszamenő belföldi vagy akár külföldi munka- vagy biztosítási viszonyt kell igazolni, a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatáshoz pedig további két év egészségbiztosítási járulékfizetést kell felmutatni - mondta Rétvári Bence az otthonteremtési programhoz kapcsolódó rendeletmódosításokról.

A külföldön dolgozóknak vagy korábban külföldi munkát vállalóknak, esetleg külföldön tanulóknak is igazolni kell, hogy az igénylő, vagy házastársak esetén legalább az egyik fél legalább két éve folyamatosan biztosított.

Ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon kell a társadalombiztosítást fizetniük, mivel a tb-törvény szerint biztosított az is, aki külföldi cég számára külföldön dolgozik. Rétvári Bence Emmi-államtitkár szerint a két éves biztosítotti viszonyt a külföldi hatóságok is igazolhatják.

Fontos részlet, hogy a 180 napos munkaviszonyba a közfoglalkoztatottként ledolgozott idő nem számít bele. Az igénylő munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja.

Az Emmi államtitkára szintén fontos kedvezményként említette, hogy a támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Rétvári Bence hozzátette, az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyerek húszéves koráig vehetik igénybe, és ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható. A támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik a családjukat.

A jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!