szerző:
MTI

A munkabérek magas adóterhe gátolja a nagyobb léptékű bérreform megvalósítását - mondta Dávid Ferenc, a Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Dávid Ferenc évértékelést tartott, melynek középpontját a jövedelmek rendbetételét sürgető kijelentések adták. A VOSZ főtitkára szerint csökkenteni kell az élőmunka terheit, mert a jelenlegi állami jövedelem-elvonási rendszer gátja egy nagyobb arányú bérreformnak.

Egy példát is hozott a kijelentései alátámasztására. E szerint ha egy munkaadónak most 100 ezer forintos bruttó bért kell fizetnie egy dolgozónak, akkor az a járulékok miatt valójában 128.500 ezer forint, miközben a dolgozó csak nettó 65.500 ezer forintot kap kézhez. Ez azt jelenti, hogy egy forint nettó bérhez csaknek egy forint állami elvonás párosul.

©

A főtitkár egyetért azzal, hogy a minimálbér nettó értékét közelíteni kell a létminimumhoz, ez "tisztességes törekvés a szakszervezetek részéről", ám hozzátette: a jelenlegi adó- és járulékkörnyezetben a munkaadók nem tudják vállalni. Úgy vélte, a közszféra "túlfoglalkoztatása" kiemelkedően nagy kiadás az államnak, amit csak túlzott adóztatással lehet egyensúlyban tartani. Amíg ezt a kiadást nem mérsékli a kormány, addig nem tud adót és járulékokat csökkenteni, amire pedig a vállalkozói szférának szüksége volna.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!