szerző:
MTI

Az elmúlt három évben feltárt visszaélések nyomán mintegy 9 milliárd forintot hozott az államkasszának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) – írta a Magyar Idők.

A kiemelt ügyek igazgatóságát 2012 szeptember hozta létre a kormány, azóta folyamatosan együtt dolgoznak a NAV-val – írta a Magyar Idők.

A KÜI igazgatója, Helik Ferenc a lapnak azt mondta, a közös ellenőrzések eredményeként az elmúlt három évben összesen mintegy 800 millió forint bírságot szabtak ki, ennek eddig 70 százalékát fizették be a vállalkozások.

Az új módszereken alapuló, központi ellenőrzés nyomán csak ebben az évben csaknem 600 tonnányi problémás terméket foglaltak le, köztük lejárt minőségmegőrzési idejű, bizonytalan eredetű és élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyes árut.

A KÜI igazgatója elmondta, az idén új elemként az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is segítette a hatóság munkáját. Helik Ferenc szerint ennek hatása, hogy nagy számban tűntek el a piacról olyan vállalkozások, amelyek kizárólag az áfacsalt termékek kereskedelmére voltak berendezkedve.

A lap szerint az ellenőrzés még hatékonyabbá tétele érdekében jövőre új informatikai rendszer kiépítését tervezi a Nébih, amelynek segítségével a különböző forrásból érkező adatokat egy közös adatbázisban tudják összekötni – írta a Magyar Idők.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!