szerző:
MTI

Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó maastrichti adóssága 25 910 milliárd forint volt az idén a harmadik negyedév végén, a GDP 78 százaléka – jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A  harmadik negyedévben mindössze 32 milliárd forinttal nőtt az adósság, mivel a forint erősödése 60 milliárd forinttal csökkentette a nettó hitelfelvételből eredő 92 milliárd forintos növekményt. Az államháztartás nettó tartozása 22 941 milliárd forintra, a GDP 69,0 százalékára csökkent szeptember végére a június végi 69,7 százalékról.

A harmadik negyedévében a központi kormányzatnál 2 milliárd forint többletet számolt az MNB. Elemzésében a jegybank rámutatott, hogy a negyedév során számottevően növekedtek a követelések az Európai Unióval szemben, és kisebb mértékben átrendeződtek a központi kormányzat betétei, csökkent a jegybanknál tartott állomány, és a hitelintézeti betétek növekedtek.

A központi kormányzat kötelezettségei közül kis mértékben növekedett a rövid lejáratú értékpapírok állománya, a háztartások kiugró mértékű kincstárjegy-vásárlásának hatását részben ellensúlyozta más szektorok, elsősorban a pénzügyi vállalatok értékpapír-visszaváltása. 

A hosszú lejáratú értékpapírok területén a negyedévben nagymértékű belföldi államkötvény-vásárlás történt, elsősorban a pénzügyi vállalatok, valamint a jegybank és a háztartások részéről. Az állománynövekedést részben ellensúlyozta a külföldi tulajdonban lévő kötvények előző negyedévekhez hasonló nagyarányú visszavásárlása. 

A háztartások pénzügyi helyzete 475 milliárd forinttal javult a harmadik negyedévben, a GDP 5,5 százalékának megfelelő összeget tett ki.  A nettó pénzügyi megtakarítás alakulását a pénzügyi eszközök előző negyedévinél kisebb mértékű bővülése és a tartozások nagyobb csökkenése határozta meg.

A harmadik negyedévben a háztartások pénzügyi helyzetét pozitívan befolyásolta, hogy megkezdődött a Quaestor-károsultak kártalanítása, ugyanis ezáltal növekedhetett a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya – állapította meg jelentésében az MNB.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!