Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szigorodó jogszabályi környezet, gyenge gazdasági növekedés és a technológiai újítások miatti bevételkiesés - az európai bankoknak most kell megtenniük amit az amerikaiak már korábban megtettek, vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett befektetők és elemzők.

Létszámleépítéssel kompenzálhatják a külső környezet változását, vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett befektetők és elemzők. Június óta 130 ezer embert elbocsátását jelentette be a tíz legnagyobb bank Európában. A Rabobank volt a legutóbbi pénzintézet, amely megválik alkalmazottai egy részétől, a holland bank 9000 dolgozót bocsát el.

2013-2014 során ennél kevesebb, 78 ezer embert, az alkalmazottak 4,1 százalékát bocsátottak el Európa 18 legnagyobb bankjától. Ez az arány jóval kisebb, mint az Egyesült Államokban, ahol a hat legnagyobb bank munkatársainak 7,3 százalékától vált meg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi tanulmányában - amelyben világszerte 300 nagy bankot vizsgáltak - arra is rámutattak: az euróövezetben a bankok mindössze 30 százalékának volt olyan szerkezete, amely "elfogadható" megtérülési rátával bírt, szemben az Egyesült Államokkal, ahol 80 százalékos ez az arány.

Az amerikai bankok nagyrészt "megtették, ami kellett" a jövedelmezőség helyreállítására és most felszállóágban vannak - vélte egy elemző. Más bankok, például a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Barclays nem cselekedtek azonnal, majd végül rájöttek, hogy a piac nem fogja megmenteni őket, és alapvető változtatásokat kell végrehajtaniuk.

A technológiai fejlődés és az automatizáció is hozzájárul ahhoz, hogy a lakossági bankoknak kevesebb alkalmazottra lesz szükségük a jövőben szakértők szerint. Az UniCredit csoport 2018-ig 1,2 milliárd eurót fordít működésének digitalizálására. Szervezeti felépítését a vezetői szintek csökkentésével és a leánybankok részvényesi struktúrájának átalakításával kívánja egyszerűsíteni - számolt be korábban a pénzintézet.

A bankok életét a gyengélkedő gazdasági helyzet is nehezíti Európában, ahol - a nemrég bejelentett amerikai kamatemeléssel ellentétben - az Európai Központi Bank inkább a monetáris lazítást szorgalmazza, amely azonban csökkenti a bankok egy fontos bevételét, a kamatrésből származó jövedelmet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!