szerző:
MTI

Megosztja az építőanyagpiacot a kormány elképzelése, amely szerint a jövőben a kisebb házak energetikai felújításához csak visszatérítendő támogatást lehet igénybe venni. Több új lakás fog viszont épülni idén.

A piaci jelzések alapján a visszatérítendő támogatások, vagyis a kedvezményes hitelek önmagukban valószínűleg nem adnak jelentős lendületet a korszerűsítéseknek - mondta Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke. Szerinte érdemben növelné a keresletet viszont, ha a felújításoknál is vissza lehetne igényelni az 5 százalék feletti áfát.

Változatlan peremfeltételek mellett a felújítások számában a MÉASZ stagnálást prognosztizál, mert arra számít, hogy a finanszírozni képes beruházók pályázattól függetlenül is végrehajtják a felújításokat. A hőszigetelő anyagokat, épületgépészeti berendezéseket valamint nyílászárókat gyártó és forgalmazó cégek viszont kivárnak, hátha mégis lesz vissza nem térítendő támogatás - mondta az elnök.

Vidor Győző elmondása szerint az új építésekre vonatkozó áfacsökkentést a MÉASZ tagjai üdvözlik, ez valószínűleg érezhetően megemeli majd az új lakóépületek építését, és várhatóan 2016 második felétől érezhető lesz a hatása. Még jobban ösztönözné a fejlesztőket, ha a 3 százalékos kedvezményes otthonteremtési hitel felvételének a lehetőségét kiterjesztenék minden új lakóépület beruházójára - emelte ki.

A elnök szerint pozitív hatása lehet a kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezménynek (csok), és bízik az Otthon melege program folytatásában is, amelynek keretében az 5-60 lakásos panelépületek újulnának meg.

A szakember az építőanyagpiac 2015-ös teljesítményéről elmondta: az új lakóépületek, lakások számának alakulása elsősorban a falazóanyag-gyártók piacát mozgatja. A MÉASZ adatai szerint a szerkezetépítő anyagok piaca gyenge volt 2015-ben, alig haladta meg a 2010-es értéket, miután az elméletileg kívánatos évi 40 ezer új lakás helyett ennek csak az egyötöde épült meg.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!