szerző:
hvg.hu

Nagyot zuhantak az indexek, ezért kereskedési nap hátralévő részére felfüggesztették a kereskedést a sanghaji és a sencseni tőzsdéken. Két vezető részvény árfolyamának csökkenését követve a CSI300 index 7 százalékos csökkenése átlépte a veszélyesnek ítélt küszöbértéket. A feldolgozóiparban mérsékelt növekedést vártak, azonban a december végi adatok csökkenést jelentettek, ez rántotta le a tőzsdéket.

A nap folyamán egy alkalommal már felfüggesztették a kereskedést 15 percre, amikor a vezető részvények árfolyamát követő CSI300 index esése átlépte az 5 százalékot. A tőzsdéken most első alkalommal léptették életbe a tavaly bevezetett automatikus "circuit breaker" mechanizmust, ami lehetővé teszi a zuhanáskor a kereskedés automatikus leállítását.

A sanghaji Composite index 6,85 százalékot, a sencseni Composite index pedig 8,2 százalékot veszített hétfőn. A kínai indexek esését a feldolgozóipari teljesítmény decemberi lassulását jelző BMI mutató idézte elő. A Caixin Media Co. decemberi BMI indexe 48,2 pontra csökkent a novemberi 48,6 pontról. Elemzők 49,0 pontot vártak. A BMI mutató decemberben már a tizedik egymást követő hónapban ért el 50 pont alatti értéket. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig erősödését jelzi.

A tokiói Nikkei225 index is követte a kínai piacot 3,06 százalékos esésével. A Topix 2,43 százalék, a hongkongi Hang Seng index 2,66 százalék, a szöuli Kospi index 2,17 százalék eséssel fejezte be a napot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!