szerző:
Torontáli Zoltán

A régi csok már nem él, az újnak viszont nincsenek meg az igénylési feltételei a bankoknál. A legrosszabbul az jár, akinek most mindenképpen be kell adnia a papírjait.

A kormány ismét úgy szabott át egy jogszabályt, hogy az alkalmazkodáshoz nem adott felkészülési időt az érintetteknek. Ezúttal a családok otthonteremtési kedvezményéről (a régi szocpol támogatás utódjáról, a csokról) van szó, amelynek feltételeit egy december 29-én megjelent rendeletmódosítás alaposan átírta. Hirtelen sok minden megváltozott, többek között a gyermekek számához kötött támogatási összegek is megnövekedtek.

Mivel a csokot a kereskedelmi bankoknál kell igényelni, és az új szabályok a rendelet módosítása után 48 órával, azaz január 1-jétől már életbe is léptek, az ügyfelek joggal gondolhatták, hogy már ezen a héten az új feltételek szerint, azaz a nagyobb összegért állhatnak sorba a bankfiókban. Nekik azonban nagyot kellett csalódniuk, mert úgy tűnik, hogy pár nap alatt az FHB kivételével egyetlen vezető pénzintézet sem tudott felkészülni az ügyfelek fogadására. A bankok elsöprő többségénél tehát jelenleg csak a hirtelen nagy érdeklődést kiváltó 10+10 millió forintot támogatást és hitelt, hanem semmilyen csokot nem lehet igényelni. A bankok maguk is küzdenek a rendelet pontos értelmezésével, sok a szövegben a homályos pont, ezek tisztázásáig pedig képtelenek megfelelő igénylési formanyomtatványokat alkotni.

©

A régi csok viszont már nem él, arra igénylést nem vehetnek fel, ráadásul az ügyfelek nyilván már az új, magasabb összegeket tartalmazó csokot szeretnék felvenni, tehát nem feltétlenül örülnének a régi csoknak.

Pedig sokan lehetnek olyanok, akiknek muszáj lenne beadni a papírokat. A csok igénylése ugyanis 120 napos határidőhöz van kötve, amelynek számolása lakásépítés esetén a használatbavételi engedély kiadása után, vásárlás esetén pedig az adásvételi szerződés aláírásától kezdve indul. Lakásbővítésnél a munkálatok megkezdése előtt 120 nappal kell az igénylést beadni.

Akiket szorít a 120 napos határidő, azokat most nem kecsegtetik sok jóval a bankok, a hvg.hu kérdésére több vezető bank nem is tudott konkrét határidőt mondani arra, hogy mikor kezdik el befogadni az új rendszerű igényléseket. Februári indulás tűnik a legvalószínűbbnek, ez azonban sokaknak túl késő lehet.

Úgy tudjuk, néhány bank úgy oldja meg a lehetetlen helyzetet, hogy – ha az ügyfél beleegyezik – egy olyan papírt írat alá, amelyben az érintett vállalja, hogy ő még a régi, kisebb összegű csokot igényli, annak ellenére, hogy januári dátum szerepel a dokumentumon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!