szerző:
MTI

Több mint 11 éves mélypontjára, 35 dollár alá esett az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj ára szerdán a jelentős túlkínálat és a világgazdaság lassuló növekedése miatt érzett aggodalmak hatására.

Délelőtt fél tizenkettőkor a februári szállítású Brent hordónként 34,83 dollárba került a londoni interkontinentális tőzsdén, ami 2004. július 1. óta a legalacsonyabb szint.

Az ár aztán 35 dollár körül stabilizálódott, és két órával később 35,01 dolláron állt a jegyzés, 1 dollár 41 centtel, 3,87 százalékkal a keddi záróár alatt.

Ugyanekkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ugyancsak februári szállításra hordónként 34,94 dolláron állt, 1 dollár 3 centtel, 2,88 százalékkal csökkent az ár.

A WTI ára december közepén esett először 35 dollár alá, amire 2009 februárja óta nem volt példa. 

A német Commerzbank elemzői azzal magyarázták a csökkenést, hogy az erős dollár, valamint a kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása miatt aggodalmak egyaránt lefelé húzzák az olajárakat. A Szaúd-Arábia és Irán közötti feszültség ugyancsak kedvezőtlenül hat az árak alakulására, mert a viszály ellehetetlenít bármiféle megállapodást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül a kitermelés egyeztetett módon történő visszafogásáról.

Elemzők nem tartják kizártnak, hogy a Brent hordónkénti ára hamarosan 30 dollár alá kerül.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!