szerző:
hvg.hu

Az elektromos autók piaci adatait bogarászni mindig érdekes, ha kellő összehasonlítási adatok is rendelkezésre állank, akkor pedig egyenesen élvezetes. Valahogy így gondolhatja az EV Obsession, mert hónapról hónapra kielemzi az eladási statisztikákat.

Az EV Obsession friss elemzésében a decemberi eladási adatok közlése mellett azt is megtette, hogy az egy évvel ezelőtti adatokkal való összevethetőséget, illetve a teljes 2014-es és 2015-ös, összesített eladási adatokat is egyetlen dinamikus diagrammba rendezte. A fülekkel "lapozható" listákkal a különböző elektromos és hibrid személyautók számszerűvé tett népszerűségén túl az eladási trendek alakulása is láthatóvá vált.

©

Bármit gondolt is eddig az USA és az elektromos autók viszonyáról, mert azon érdemes elgondolkodni, hogy az Egyesült Államokban évente hogyan és miért is tudnak eladni 120 ezer elektronos (és hibrid) autót. Arra is kellene valami magyarázatot találni, hogy például miért esett vissza decemberben az egy évvel korábbi eladási szintjének kb. 40 százalékára Nissan Leaf, ha a Tesla Model S meg eközben majd' megötszörözte a decemberi havi vevőszámát (sőt: egész évben hogy tudott harmadával többet "rásózni" az amerikaiakra, mint 2014-ben). Pláne, ha azt is hozzávesszük, hogy az éves szumma tavaly egy kicsit lefelé görbült tavalyelőttihez képest.

Tényleg érdemes a diagrammot végigkattintgatni, mert így az is láthatóvá válik, hogy a tavalyi év abszolút vesztese címét bezsebelő WV e-Golfja egyév alatt azért mégiscsak megtízenkétszerezte az értékesítési volumenét az USA-ban, ami akkor is nagy szám, ha mindez 2015-ben összesen 4232 darab villany-Golfot jelentett "csupán". Az adatsorokból az is látszik, hogy a BMW i3 az amerikai vevők tetszésével is több, mint csak szimplán találkozott, és decemberben már a harmadik legkelendőbb elektromos autó volt az USA-ban; éves összesítettben pedig a negyedik, mivel 2014-hez képest 81 százalékos ugrást tudott produkálni.

Hogy hol vannak a japánok, az amerikai autógyártók vagy akár a Mercedes? Ezért is érdemes végigbogarászni a rangsorokat!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!