szerző:
MTI

Nagyrészt a lakosságnak eladott prémium euró-államkötvény egymilliárd eurós lejárata miatt decemberben 2,818 milliárd euróval csökkent a jegybank devizatartaléka, amely így már csak 30,322 milliárdra rúg – jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Több mint öt éve, 2009 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a nemzetközi tartalékok értéke, 2014 végéhez képest pedig egy év alatt 4,256 milliárd euróval csökkent a tartalékok összege a múlt évben – közölte az MNB.

Az euróban denominált lakossági állampapír lejárattal együtt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei 1,6 milliárd euróval apasztották a tartalékokat.

A csökkenés fennmaradó részének nagyját az ÁKK jegybanknál vezetett számláján bekövetkezett keresztárfolyam-mozgás okozta, míg az MNB lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai csaknem 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek mintegy 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot.

Emellett olyan egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez, mint a devizakamat-fizetések és devizatartaléknak a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése – közölte pénteken a jegybank.