szerző:
hvg.hu

Noha sokáig azt kommunikálta a magyar olajcég, hogy gazdaságos lehet a kurdok lakta iraki területen zajló kőolaj-kitermelés, végül a kedvezőtlen hozambecslések miatt kivonul a területről a Mol.

Felhagy az iraki kurdisztáni Akri-Bijeel területen zajló kőolaj-kitermeléssel a Mol, miután kedvezőtlen hozambecslések láttak napvilágot a társaságnál – írja a Népszabadság. A magyar cég még 2007-ben kötött megállapodást a kurd autonóm kormányzattal, hogy a hozam 80 százalékát magáénak tudva új kőolajkutakat nyissanak a területen. A társaság ezt követően sorozatosan egy kedvező kitörési pontként jelentett a területről, 2014-ben is a zavartalan munkáról adtak tájékoztatást, pedig akkoriban már érzékelhető volt a szélsőségesek előretörése, de később sem okolták az Iszlám Államot a kivonulás miatt.

Tavaly elterjedtek olyan hírek, hogy a kurd kormány nem tartja be maradéktalanul a megállapodást és nem fizette meg a Mol járandóságait, ám a társaság tárgyalásos úton kívánta a kérdést rendezni. Ráadásul a korábbi hírekkel ellentétben szeptemberben már kedvezőtlen kitermelési adatokról adtak hírt, így már akkor jelezték, hogy a társaság leírja a munkálatokra költött 130 milliárd forintot.

A minap csak egy rövid közleményt adott ki a társaság a munkálatok leállításáról, melyben a korábbi kedvezőtlen adatokra utaltak vissza, bár akkor még volt remény a kifizetések beindulására. A közleményt követően a Mol Nyrt. piaci árfolyama 2,5 százalékot esett. A térségben még a Shaikan-blokkban van jelen a társaság, azonban az ottani kutakat csak 20 százalékban tulajdonolja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!