szerző:
hvg.hu

A kormány az ország értékesített szén-dioxid-kvótájából létrejött alapból finanszírozza a lakossági energiahatékonysági beruházásokat, míg az uniótól pont ilyen célra érkező forrásokat a korábbiakkal ellentétben nem a lakosság, hanem az állam használhatja fel saját intézményeinek modernizálására.

Bár korábban Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a lakosság is hozzáférhet az EU által folyósított energiahatékonysági célokra fordítható támogatásokhoz, végül azt a magyar kormány nem csatornázza be a lakossághoz, hanem saját épületeinek felújítására, szigetelésére használhatja fel – írja a Népszabadság.

Tavaly összesen tizenöt milliárd forint értékben folyósított az állam az Otthon Melege Program keretében szigetelési, fűtés- és gépcsere-támogatásokra, a program a jövőben az állam által értékesített szén-dioxid-kibocsátási kvóta terhére folytatódhat, de más forrásokat is átcsoportosítanak. Viszont ez azt is jelenti, hogy míg lenne uniós forrás, inkább az állam önerőből támogatja a lakosságot.

Bár eredetileg csak korlátozottan lehetett volna a vissza nem tértítendő támogatásokat a lakosság rendelkezésére bocsátani, ezt a magyar kormánynak kellett volna kérvényeznie, de nem tette meg, Szabó Zsolt kitért a válaszadás elől, a lap kérdéseire reagálva csak annyit közölt, hogy az nem az NFM, hanem a Miniszterelnökség hatásköre, hogy az uniós forrásokról döntsön. A 2014-2020-as ciklusban 309 milliárd forint uniós vissza nem térítendő támogatást használhat fel Magyarország az energiahatékonyság növelésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!