szerző:
MTI

A kéthetes jegybanki betét fokozatos, április végén lezáruló kivezetéséről döntött a monetáris tanács – jelentette be kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB eszköztárából 17 év után kerül ki a kéthetes futamidejű jegybanki eszköz.

Az önfinanszírozási program további támogatásának érdekében hozott döntéstől a jegybank azt várja, hogy a bankok  400-800 milliárd forintos állampapír-vásárlását eredményezheti, ami hozzájárul Magyarország külső sérülékenységének további csökkenéséhez, az államadósság stabilabb finanszírozásához és finanszírozási költségének mérséklődéséhez – áll a közleményben.  

Az  MNB tavaly júniusban jelentette be, hogy a monetáris tanács döntése alapján az önfinanszírozási program keretében megújuló jegybanki eszköztár központi elemeként 2015. szeptember 23-ától a kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze.


 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!