szerző:
hvg.hu

Nem hoztak áttörést Lázár János brüsszeli megbeszélései a paksi bővítést ellenőrző EU-biztosokkal. Az Európai Bizottság továbbra is több oldalról vizsgálja a projektet – írja az Eurológus az Indexen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter két uniós biztossal tárgyalt, de utána nem mondott semmit a brüsszeli magyar sajtónak a látogatása eredményéről.

A lengyel Elżbieta Bieńkowska által felügyelt belső piaci főigazgatóság azért indított kötelezettségszegési eljárást november közepén, mert a Paks 2 projekt levezénylése nem felelt meg az uniós közbeszerzési szabályoknak. Az Európai Bizottság szakértői nem láttak olyan sürgető körülményt, amely indokolta volna, hogy pályáztatás nélkül ítéljék oda a projektet az oroszoknak – emlékeztetnek a cikkben.

Az Eurológus úgy tudja: a keddi találkozón Bieńkowska emlékeztette Lázár Jánost, hogy egy magyar-orosz kormányközi szerződés értelmében bízták ugyan meg a Roszatomot az atomerőmű két új blokkjának megépítésével, de ez nem menti fel Magyarországot az uniós közbeszerzési szabályok betartásától. Az előírások kimondják, hogy a többi érdeklődő befektetőt nem lehet kizárni a versenyből. Az sem kielégítő magyarázat, hogy a projekt alvállalkozóit már közbeszerzési eljárással tervezik kiválasztani.

A magyar kormány és az Európai Bizottság már több mint egy éve tárgyal az ügyről, amelynek a következő felvonása január 19-én esedékes: ekkorra kell, hogy beérkezzen a hivatalos válasz Budapestről az elmaradt közbeszerzés kifogásolt elemeiről.

Pár nappal a közbeszerzést kifogásoló levél után amiatt is vizsgálatot indított a brüsszeli testület, hogy Magyarország beruházása állami támogatásnak minősül-e, illetve, hogy egy magánberuházó hasonló feltételek mellett finanszírozta volna-e a projektet.

A bizottság kedden az EU hivatalos közlönyében is megjelentette a saját számításait Paks-2 jövedelmezőségéről, és arra jutottak: kétséges, hogy üzleti alapon is megtérül a bővítés. Ha az államnak is be kell segítenie, hogy működjön az atomerőmű, az tiltott, versenytorzító támogatásnak minősül. A magyar kormány álláspontja szerint viszont ez az összefoglaló több pontatlanságot és félreértést, megalapozatlan és félrevezető állítást tartalmaz.

A dán Margrethe Vestager sem közölt részleteket a Lázár Jánossal folytatott keddi megbeszéléséről. Újból hangsúlyozta azonban, hogy a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére tekintettel a bizottságnak alaposan meg kell vizsgálnia az ügyet. Fontosnak tartotta, hogy más érintett szervezetek is kifejthessék a véleményüket a témában, amelyre az EB kedden közzétett összefoglalója alapján hivatalosan is módjuk lesz a következő egy hónapban.

Lázár János Navracsics Tibor uniós biztoshoz is beugrott egy „négyszemközti informális találkozóra”, és Szájer József EP-képviselőt is felkereste.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!