szerző:
MTI

Szijjártó Vietnamban barátkozott: az Eximbank 200 millió dolláros hitelkerettel fogja támogatni a vietnami-magyar együttműködést.

Újra megnyitotta Ho Si Minh-városban Magyarország főkonzulátusát szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Telefonon nyilatkozva azt mondta, ezzel a kormány tízéves csorbát köszörült ki, hiszen a vietnami nagyvárosban működtetett külképviseletet egy évtizeddel ezelőtt zárták be.

Szijjártó a helyi gazdasági élet vezető szereplőivel is találkozott. Mint mondta, az együttműködést és a magyar cégek vietnami versenyképességét az Eximbank 200 millió dolláros hitelkerettel fogja támogatni.

©

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az egykori Saigon az ország gazdasági, kereskedelmi és technológiai központja, ezért gazdasági érdekérvényesítés ottani képviselet nélkül aligha lehetséges.Ám "ha valaki gazdasági együttműködést akar építeni, gazdasági érdekeit akarja érvényesíteni, akkor Ho Si Minh-városban is kell képviselettel rendelkeznie" – húzta alá a miniszter.

A miniszter szerint a Ho Si Minh-városi fejlesztési terv súlypontjai pontosan egybeesnek a magyar gazdaság erősségeivel, mint például a vízgazdálkodás, a környezetipar, az élelmiszeripar, az IT-szektor és a gyógyszeripar.