szerző:
MTI

Alig másfél millió új autót adtak el tavaly Oroszországban. Erre ugyan már jóelőre figyelmeztettek a prognózisok, de azt, hogy mindez még az előző évi adatok kétharmadára sem elegendő, több mint elgondolkodtató a Lada és a kőolaj országában.

Jelentősen, 36 százalékkal zuhant tavaly az új autók eladása Oroszországban - írta meg csütörtöki számában a Kommerszant. Az orosz gazdaság napilap előzetes számításokra hivatkozva azt közölte, hogy 2015-ben 1,6 millió új autó talált gazdára. Ez nagyjából megfelel annak az 1,55 milliós becslésnek, amire az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő Association of European Businesses (AEB) üzleti érdekképviseleti szervezete számított.

Az új Lada 2015 decemberi bemutatója nem csak nekünk szólt...
©

A Volkswagen cég szintén csütörtökön arról számolt be, hogy 174 300 autót értékesített az orosz piacon tavaly, ami 36,8 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Több év komoly növekedés után az autóeladások már két éve is jelentősen csökkentek: ahogy az orosz gazdaság gyengülni kezdett az olajárak zuhanásának és a Moszkva elleni nyugati szankciók bevezetésének következményeként. A rubel árfolyama meredeken esett, ami a fogyasztókat arra kényszerítette, hogy halasszák el a nagy értékű termékek megvásárlását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!