szerző:
MTI

Hordozható szélerőművet mutatott be a Nemzeti Cseng Kung Egyetem Tajvanban.

Ellentétben a hatalmas méretű szélturbinákkal, a miniatűr, teljesen összeszerelve alig egy méter magas turbinát akár egy piknikre is magunkkal vihetjük. Úgy néz ki, mint egy elektromos ventillátor, működése közben aerodinamikát alkalmaz - fogalmazott Csen Jü-jen, a turbina feltalálója.

A turbina legyezői esernyőszövetből készültek, ami csökkenti a forgás közbeni centrifugális erőt, ezáltal gondoskodik a biztonságról. Csen szerint a használóknak csupán 1-2 percre lesz szükségük a műszer felállításához.

A mini szélerőmű 10 watt energia előállítására képes, emellett a teljesítmény növelése érdekében összekapcsolható napenergia-generátorral is. A generátorhoz több turbina is kapcsolható, hogy teljesítménye 10 watt fölé emelkedjen.

Csen szélturbinája aranyérmet nyert a decemberi tajvani ECO Design versenyen, amely a környezettudatos dizájnkoncepciók bemutatásával és támogatásával foglalkozik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!