szerző:
hvg.hu

A Reuters szerint Magyarország malmára hajthatja a vizet, hogy idegesek a befektetők az új lengyel kormány miatt, amely az előző Orbán-kormányéhoz hasonló intézkedésekkel verte ki a biztosítékot Európában.

Magyarország a külföldi befektetői források kedvelt célországává válhat a Közép-Kelet Európai régióban annak köszönhetően, hogy várhatóan visszakapja a hitelminősítőktől a befektetésre ajánlott adósosztályzatot, valamint az új jobboldali lengyel kormánnyal kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt a Reuters Magyarországgal foglalkozó cikke szerint.

Orbán Viktor 2010 óta gyakran kihozta a sodrából a befektetőket az Európai Unióval való összeütközéseivel, a média és más független intézmények korlátozásával, illetve a bankokra, a telekom szektorra és a hipermarketekre kivetett új adókkal.

Az elmúlt évben azonban Magyarország a Reuters cikke szerint sokkal vonzóbb lett a külföldi befektetéseknek, ugyanis a kormány beígérte a bankadó csökkentését, és az elemzők arra számítanak, hogy idén az ország kikerül a bóvli adósbesorolásból, ahová 2011-ben került a nemzetközi hitelminősítőknél.

Lengyelország ezzel szemben veszíthet a vonzerejéből az elemzők szerint. A lengyel gazdaság továbbra is a legerősebb a régióban, az ország adósbesorolása stabil, viszont aggodalomra ad okot a tavaly év végén alakult euroszkeptikus konzervatív kormány, amely a 2010-2014-es Orbán-kormányhoz hasonló intézkedéseket hoz. Az EU már vizsgálatot is indított, hogy a lengyel kormány megsértette a demokratikus értékeket.

A befektetői aggodalmak miatt a vezető részvények a varsói tőzsdén 7 éves mélypontra zuhantak ebben a hónapban. Ezzel szemben a magyar tőzsde részvényindexe, a BUX közel 5 éves csúcsra jutott. Egyes elemzők egész évre azt jósolják, hogy a magyar befektetési eszközök jobban fognak teljesíteni, mint a lengyelek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!