szerző:
hvg.hu

Csaknem ezer McDonald's-dolgozó hiába várta, hogy megérkezzen számlájára a decemberi bére, a munkaerő-közvetítő cég nem fizetett. Az étteremlánc azt állítja, hogy ők elküldték a munkások fizetését, a pénz a közvetítő cégnél, a Human Operator Zrt-nél akadt el. A másik oldal szerint ez nem igaz, valójában tartozik nekik a McDonald's a pénzzel. Az elszámolási vita vesztesei jelentős részben diákok, de most azt ígérik nekik, hogy napokon belül megkaphatják a bérüket – írja az Index.

A Human Operatoron és alvállalkozóin keresztül több ezer munkás dolgozik magyarországi McDonald's-éttermekben, rengeteg diákmunkás is így érkezik a gyorsétterembe. Eddig nem volt baja bérek utalásával, a McDonald's fizetett a cégnek, az pedig utalta továbbította a bért a vele kapcsolatban álló munkásoknak – egészen januárig.

A nagyjából kilencszáz dolgozó fizetése azért csúszik, mert a munkaerő-kölcsönző vitába keveredett a McDonald's magyarországi cégével. Az Index úgy tudja: a közvetítő cég nagyjából százmillió forintot követel, a kifizetetlen decemberi bér ennek az összegnek durván a felét adja. Az étteremlánc szerint azonban nem tartoznak semmivel.

A McDonald’s Kft.-nél a lapnak azt mondták, hogy a cég a diák kollégák decemberi bérét szokás szerint időben és maradéktalanul átutalta a Human Operator Zrt.-nek. A Humán Operátor Zrt. közreműködésével közvetített Studentka Work Iskolaszövetkezet ennek ellenére a béreket a diákdolgozóknak a mai napig nem folyósította.

A probléma nem mindenkit érint, aki a Human Operatoron keresztül dolgozik a McDonald'sban, mert a cég csak a központi McDonald's céggel keveredett vitába.

A baj onnan eredhet, hogy a McDonald’s Kft. human operatoros szerződése 2015 december végével lejárt, és nem akarták meghosszabbítani. Most csak a Meló-Diák Universitas, a Multi Job és a Fürge Diák Iskolaszövetkezetekkel dolgoznak együtt. Czeglédy Csaba, a Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke azt mondta, hogy elszámolási vitájuk van a McDonald’s-cal, de erről nem árult el részleteket. Csak annyit mondott, hogy közlekedtek az álláspontok, és nemsokára kifizethetik a béreket.

A McDonald's a közvetítő cég követelését nem tartja jogosnak, és most csak azért fizetnek, mert  "megengedhetetlennek tartják, hogy a diák dolgozók az őket megillető bérüket ne kapják meg". A dolgozók iskolaszövetkezet felé fennálló követelésének McDonald’s-ra történő engedményezésével minden érintett dolgozónak haladéktalanul kifizetik a december havi nettó bérét – ígérik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!