szerző:
hvg.hu

A francia egészségügyi minisztérium cáfolta, hogy kannabinoid tartalmú fájdalomcsillapító tesztelése végződött súlyos balesettel az ország nyugati részén lévő Rennes-ben. Elárulták, hogy szorongás és hangulatzavarok kezelésre fejlesztették ki a szert, amelyet előzetesen állatokon teszteltek. Megnevezték a céget, amely a gyógyszerkísérletet végezte, és kiderült az is, kinek a megbízásából. Egy ember agyhalott, öten kórházba kerültek, hárman közülük agykárosodást szenvedtek.

A végzetes következményekkel járó gyógyszertesztről Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter és Gilles Edan professzor, a nyugat-franciaországi Rennes város egyetemi klinikájának vezető neurológusa tartott sajtótájékoztatót Rennes-ben pénteken.

A molekula különböző dózisú tesztelésén kilencvenen vettek részt Rennes-ben. Csütörtökön történt baj, a szerencsétlenül járt 28 és 48 év közötti kísérleti alanyokat a város egyetemi klinikájára vitték.

Egy olyan gyógyszert kaptak, amelyet a legfőbb portugál gyógyszergyár, az 1924-ben alapított Bial megbízásából a múlt nyár óta fejlesztettek a Biotrial nevű laboratóriumban. Utóbbi a francia egészségügyi minisztérium által engedélyezett kutatóközpont.

A készítmény a klinikai vizsgálat első szakaszában volt, vagyis túl voltak már a sikeres állatkísérleteken, és egészséges önkénteseken tesztelték, közvetlen orvosi felügyelet alatt. Ebben a fázisban a hatóanyagot általában nagyon alacsony dózisban kapják a kísérleti alanyok, jóval kisebb mennyiségben, mint ami később a gyógyszerbe kerül.

A labor értesítette a gyógyszerbiztonságért felelős nemzeti hatóságot a kísérletek leállításáról, és minden önkéntes tesztalanyt visszarendeltek. Marisol Touraine egészségügyi miniszter azt ígérte: mindent megtesz azért, hogy fény derüljön a történtekre, és megállapítsák, kik "ennek a drámai balesetnek" a felelősei.

A miniszter elárulta, hogy a tesztelt gyógyszer elsősorban szorongás és hangulatzavarok kezelésre szolgál. A molekulát előzetesen állatokon, köztük csimpánzokon is tesztelték. Azt továbbra sem árulták el, pontosan milyen hatóanyagról van szó. Egyben cáfolták viszont azt a korábbi értesülést, hogy egy kannabinoid tartalmú fájdalomcsillapítóval kísérleteztek.

Szélütést kaphatott az egyik kísérleti alany

Pierre-Gilles Edan, a rennes-i egyetemi kórház neurológiai központjának vezetője elmondta: az öt betegből négyen "különböző súlyosságú neurológiai zavarokkal" küzdenek, közülük három esetében fennáll annak a veszélye, hogy "visszafordíthatatlan" károsodást szenvedtek. Az ötödik embernél nem jelentkeztek tünetek, őt megfigyelés alatt tartják a kórházban.

Az első betegnél az orvos azt gondolta, hogy agyi érkatasztrófa, azaz szélütés történt. "A beteg állapota nagyon gyorsan romlott és mára beállt az agyhalál" - mondta.

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter és Gilles Edan professzor, a nyugat-franciaországi Rennes város egyetemi klinikájának vezető neurológusa a sajtótájékoztatón
©

Az ügyben a párizsi ügyészség eljárást indított, és az egészségügyi tárca is vizsgálatot rendelt el a tesztelés körülményeinek, eszközeinek és megszervezésének tisztázására.

Legutóbb Nagy-Britanniában történt hasonló eset 2006-ban, amikor egy szklerózis multiplex elleni hatóanyagot teszteltek. Öt perccel a szer bevétele után nyolc férfiból hatnak súlyosan reagált a szervezete. Néhány órával később az orvosok többféle szervi elégtelenséget állapítottak meg náluk. A betegek napokig életveszélyes állapotban voltak, egyikük három hétig feküdt kómában. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!