szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tombol a csok-őrület, Paks-fronton a helyzet változatlan, és új haver lett a közbeszerzések új sztárja. Mindennapi betevő disznónk ára csökkent is, meg nem is, a GVH pedig atomot robbantott a bankszektorban. Mi jöhet még? A hvg.hu tippelhető heti gazdasági összefoglalója.

Nem juthatott sokra Lázár János a paksi bővítést ellenőrző EU-biztosokkal, brüsszeli látogatása után nem mondott semmit a sajtónak a vizit eredményéről. Az Európai Bizottság továbbra is több oldalról vizsgálja a projektet. Először azért indított kötelezettségszegési eljárást november közepén, mert a bővítés nem felel meg az uniós közbeszerzési szabályoknak, azután abba is belecsimpaszkodott, hogy tiltott állami támogatás lehet a beruházásban. Az ügy következő felvonása január 19-én esedékes: ekkorra kell, hogy beérkezzen a hivatalos válasz Budapestről az elmaradt közbeszerzés kifogásolt elemeiről.

Egyre sanszosabb,

Mindenki magának szeretne lecsípni a 10 milliós csok-ból, az építőiparnak, az ingatlanosoknak és a családoknak is ugyanaz jár a fejükben: a megszerezhető legfeljebb 20 millió forintból mindenki szeretne minél nagyobbat szakítani. Az elmúlt években jórészt haldokló, túlélésre játszó építőipari cégek (a kőművesbrigádoktól kezdve a Tüzép-telepeseken át a társasházépítőkig szinte mindenki) most arra készülnek, megemelik az áraikat, és végre rendbe teszik kicsit magukat. Az ingatlannal kereskedők is arra számítanak, hogy a magasabb árak mellett nekik is csurran-cseppen pénz, de a támogatást és hitelt felvevő családok is óriási reményeket fűznek ahhoz, hogy az ingatlanhelyzetüket egyszer s mindenkorra megoldják. Az eddigi visszajelzések alapján a program iránt elsősorban a háromgyermekes családok érdeklődnek, hiszen ők gyakorlatilag ingyen kaphatnak legfeljebb 10 millió forintot új lakás vásárlására. Hiába csökken tehát 27-ről 5 százalékra az új építésű lakások áfája, az elemzések jelentős része azzal számol, hogy a téglától kezdve a tetőcserépig minden, és így az új lakás ára is drágulni fog.

A megugró keresletre az építőipar azonnal logikus választ adott, a hvg.hu-nak nyilatkozó egyik vállalkozó például azonnal felemelte egy 98 négyzetméteres új lakásnak az árát. Míg december közepén 23 millióért kínálta az ingatlant, két héttel később már – a csok-nak köszönhetően – 25 millióért hirdeti. Másfél éve ugyanez a lakás még csak 21,5 millióért ment el nála, tehát a közelmúltban is volt jelentős drágulás, de mértéke a mostani robbanáshoz messze nem volt fogható.

Ön mire számít?

Garancsi István a közbeszerzések új sztárja: tavaly a Videoton FC-tulajdonos Orbán-haver cégei szakították a legtöbbet a közbeszerzési pályázatokon. Összesen több mint 45 milliárd forint értékű megbízást szereztek a múlt évben, míg az utánuk következő cégcsoport valamivel 25 milliárd forint alatti nyeréssel következik. Simicska Lajos cégei még mindig beférnek az első tízbe, ahol szépen sorakoznak a barátok és cégeik: Szijj László, Csetényi Csaba, a Békés Drén, az Elios Zrt., a Századvég, a West Bau.

Nem hiányzik valaki erről a toplistáról?

A Lego Csoport kétszeresére bővíti a nyíregyházi gyárat. A bővítés során 2020-ig százmillió eurós nagyságrendű beruházásra kerül sor. További fröccsöntő, csomagoló és raktár területekkel, valamint adminisztrációs és üzemeltetéssel kapcsolatos épületekkel bővítenek. A beruházással a fröccsöntő kapacitás a kétszeresére, a csomagolási pedig hozzávetőleg másfélszeresére emelkedik. Az értékesítés alakulásától függően 2020-ra mintegy 4000 dolgozója lesz a nyíregyházi gyárnak.

Melyik Lego-figura a kedvence?

A hét képe: Január 1-től 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfája. Az élelmiszerláncok az év eleji leárazásokban több termék esetében részben vagy egészben továbbadták a fogyasztóknak, utóbbi esetben 17 százalékkal is csökkentve a tavaly év végi árat. De nem árt résen lenni, sok esetben az új, alacsonyabbként hirdetett alig kevesebb, ugyanannyi, esetleg még magasabb is, mint a tavalyi. A képen a Lidl két hirdetését vágtuk össze, bal oldalon a decemberi, jobb oldalon a januári ár látható ugyanarra a termékre.
©

Az árak különös alakulásáról ebben a cikkünben olvashat.

Bár nem a 2014-es rakétatempóban, de tavaly is combos növekedést mutattak a magánnyugdíjpénztárakban maradt nyugdíjszámlák. A magánnyugdíjpénztárakban a többségnek 5-8 százalékkal nőtt a vagyona, egyértelmű tehát, hogy nagyon is érdemes volt (lett volna) ellenállni Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi komisszárnak. Főleg annak tükrében, hogy a tb-rendszerbe visszaküldött közel hárommillió ember tavaly azzal szembesülhetett: soha nem is lesz egyéni nyugdíjszámla.

Önnek még van magánnyugdíj számlája?

Már egészen úgy tűnt, hogy eljön a boldog békeidő a kormányzat és a bankok között, miután a előbbi belement a bankadó csökkentésében. Aztán a Gazdasági Versenyhivatal e hét elején atomot dobott a bankokra: 4 milliárd forintos bírságot szabott ki a Magyar Bankszövetségre, és további 15 millió forintos sarcot a Bankárképzőre. A GVH szerint a bankszövetség – a Bankárképző közreműködésével - 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a „BankAdat” adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A bankszövetség jelezte, hogy minden fórumon megtámadja a szerinte értelmezhetetlen döntést.

Most miért kellett ezt?

Csaknem ezer McDonald's-dolgozó hiába várta, hogy megérkezzen számlájára a decemberi bére, a munkaerő-közvetítő cég nem fizetett. Az étteremlánc azt állítja, ők elküldték a munkások fizetését, a pénz a közvetítő cégnél, a Human Operator Zrt-nél akadt el. A másik oldal szerint ez nem igaz, valójában tartozik nekik a McDonald's a pénzzel. Az elszámolási vita vesztesei jelentős részben diákok.

Önnek mindig időben megjött a della?

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!