szerző:
MTI

A lengyel pénzügyminiszter szerint hétfőn és kedden némileg kilenghet a zloty árfolyama a főbb devizákhoz képest, mert pénteken a Standard and Poor's rontott Lengyelország adósi besorolásán. A következő napokban azonban már minden visszatér a régi kerékvágásba – vélte a miniszter.

Pénteken a Standard & Poor's, az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta Lengyelország hosszú futamidejű deviza-államadósság besorolását, negatív kilátással. A döntést azzal magyarázta a hitelminősítő, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

Még aznap a Fitch Ratings elsőrendű "A mínusz" szinten, változatlan stabil kilátással megerősítette a lengyel államadós-besorolást. A Moody's Investors Service most nem hajtott végre besorolási felülvizsgálatot, bár a hitelminősítő menetrendjében szerepelt a lengyel szuverén adósosztályzat elbírálása.

Pavel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "meglátjuk, mi lesz a piaci reakció". "Ha lesz, akkor is csak rövid ideig lehet kilengés a zloty árfolyamában, valószínűleg hétfőn és talán kedden. A továbbiakban minden folyik a maga medrében."

"Túl korai lenne még csak találgatni is azzal kapcsolatban, hogy kell-e intervenció a zloty védelmében" – tette hozzá.

Pénteken az euró 4,4722 zlotyn zárt, ami 1,79 százalék zlotygyengülés a csütörtöki záróértékhez képest. Pénteken 4,3869 és 4,4731 zloty között mozgott az euró.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!