szerző:
MTI

Közel egyéves előkészítést követően február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn.

A szállításra kiválasztott kilenc ló – három mén és hat kanca – a kínai hatóság által megjelölt karanténban, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának egyik elkülönített istállójában van egyelőre. Az állatoknak a 30 napos karantén alatt elkülönített takarmányt és gondozószemélyzetet is biztosítanak.

Az elkülönítés január végéig tart, ezt követően a lovak Kínába érkezésük után újabb egy hónapot töltenek karanténban, és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat várhatóan március 1-jén adják át új tulajdonosaiknak – tették hozzá. 

A kínai hatóságok elsőször 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-export megvalósítása érdekében, tavaly novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére egy kínai hatósági állatorvos érkezett az országba.

A szakember másfél hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében – írták. Az FM szerint a kínai élőállat-export a magyar lóágazat kiemelkedő sikere, egyben a magas színvonalú magyar lótenyésztés és az állategészségügyi szolgálat elismerése is.

A közlemény szerint a magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabbak várhatóak. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után előzetesen javasolta a protokoll felülvizsgálatát és enyhítését, amit a tárca haladéktalanul kezdeményez majd az első sikeres kiszállítást követően – közölték.