szerző:
hvg.hu/MTI

Bár az Eurostat adatai alapján magasabbak az adóterhek, mint 2010-ben, Varga Mihály miniszter szerint mégis több pénz maradhat a lakosságnál adózást követően, mint hat évvel korábban.

Mint korábban írtuk, bár 2010 óta a Fidesz-kormány az adócsökkentés híveként kommunikálta adópolitikáját, összességében növekedtek az adóterhek az eltelt fél évtizedben. A legalacsonyabb adó- és járulékszint 2011-ben 36,9 százalékos volt, vagyis az adózók átlagosan ennyit fizettek be az államkasszába, míg 2014 év végére ez az arány 38,4 százalékra emelkedett, ezzel az adószinttel a fejlett északi gazdaságokat követjük az uniós statisztikai központ, az Eurostat mérése szerint. Az alacsonyabb szja tehát nem feltétlen jelentheti, hogy más adónemekben nem hozza egyensúlyba az állam a költségvetést.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy terveik szerint a 2016 év zárásával mintegy 850 milliárd forinttal több pénzt hagynának az adózóknál, mint az 2010-ben történt. Céljuk, hogy csökkenjen a munkavállalók jövedelmének terhe, az új szisztéma a korábbinál jóval többet hagy a magánszemélyek zsebé­ben, nagyobb adót pedig csak annak kell fizetnie, aki többet is fogyaszt.

Elmondása szerint összesen 3600 milliárdnyi kedvezményt hagytak a rendszerben, a summa egyharmadát a gyermekkedvezmények teszik ki, 1300 milliárd forint kifejezetten a családok boldogulását szolgálja – jegyezte meg Varga Mihály. Hozzátette, hogy a személyi jövedelemadó 15 százalékos mértékével Magyarország dobogós helyen áll az uniós adóversenyben. Jelenleg egyetlen tagállam, Bulgária alkalmaz a magyarországinál kisebb elvonást, Litvánia pedig éppen ugyanakkorát, mint Magyarország – mondta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!