szerző:
hvg.hu

A portugál Bial cégcsoport szerint magyar cég állította elő annak a gyógyszernek a hatóanyagát, amelynek tesztelése után egy ember agyhalott lett, majd vasárnap meghalt Franciaországban. A kísérletet a Bial rendelte meg, a magyar cégtől érkezett hatóanyagból Olaszországban készítettek gyógyszert. Az érintett cégek neveit nem közölték.

A végzetes gyógyszertesztet Rennes-ben végezték. Múlt pénteken Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter és Gilles Edan professzor, a nyugat-franciaországi Rennes város egyetemi klinikájának vezető neurológusa sajtótájékoztatót tartott, ott derültek ki részletek a történtekről. Ugyanakkor az elmúlt napokban többféle értesülés is megjelent a kísérletről, és az egyes hírforrások információi között voltak eltérések.

Összesen kilencven önkéntes kapott különböző dózisban egy olyan szerből, amelyet a legfőbb portugál gyógyszergyár, az 1924-ben alapított Bial megbízásából a múlt nyár óta fejlesztettek a Biotrial nevű laboratóriumban. Utóbbi a francia egészségügyi minisztérium által engedélyezett kutatóközpont – közölték pénteken.

A készítmény a klinikai vizsgálat első szakaszában volt, vagyis túl voltak már a sikeres állatkísérleteken, és egészséges önkénteseken tesztelték, közvetlen orvosi felügyelet alatt.

A szerencsétlenül járt 28 és 48 év közötti kísérleti alanyokat a város egyetemi klinikájára vitték. Egy ember agyhalott lett, az ő halálhírét jelentették be vasárnap. A másik öt ember közül hárman agykárosodást szenvedtek, őket kórházban ápolják továbbra is.

A labor értesítette a gyógyszerbiztonságért felelős nemzeti hatóságot a kísérletek leállításáról, és minden önkéntes tesztalanyt visszarendeltek. A francia egészségügyi miniszter pénteken azt ígérte: mindent megtesz azért, hogy fény derüljön a történtekre, és megtalálják a felelősöket.

A miniszter elárulta, hogy a tesztelt gyógyszer elsősorban szorongás és hangulatzavarok kezelésre szolgál. A molekulát előzetesen állatokon, köztük csimpánzokon is tesztelték. Azt akkor és azóta sem árulták el, pontosan milyen hatóanyagról van szó. Egyben cáfolták viszont azt a korábbi értesülést, hogy egy kannabinoid tartalmú fájdalomcsillapítóval kísérleteztek.

Az AP hírügynökség vasárnapi jelentésében viszont megint azt írták, hogy egy fájdalomcsillapító volt a kísérleti szer, amely a marihuánában található hatóanyaghoz hasonló komponenst tartalmazott.

A rennes-i egyetemi kórház 84 önkéntessel vette fel a kapcsolatot, közülük tíz embert megvizsgáltak szombaton, és nálunk nem találtak semmi eltérést.

Bial: Olaszországban készült a gyógyszer, magyar anyagból

A Bial szerint egy fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szerről van szó, amelynek hatóanyagát magyar cégtől kapták, és a gyógyszert Olaszországban gyártották. Neveket azonban nem mondtak, se az előállítókét, se a hatóanyagét.

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter hétfőn egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az eset dacára semmi nem indokolja az összes franciaországi gyógyszerkísérlet leállítását.

A miniszter szóvá tette, hogy csak múlt csütörtökön értesült a történtekről, négy nappal azután, hogy a vasárnap meghalt első betegnél problémák jelentkeztek, és ezért kórházba kellett vinni.

A kísérletet végző Biotrial francia cég tudatta: a Bial szerdán értesítette az egészségügyi hatóságokat, valamint, hogy a  később elhunyt férfi esetében eleinte nem hozták összefüggésbe a tüneteit a gyógyszerkísérlettel.

Az eset miatt három eljárás is indult, köztük az ügyészség is vizsgálódik.

Franciaországban évente több ezren vesznek részt önkéntesként gyógyszerkísérletekben. A tragédiába torkollt tesztért, amely egy hétig tartott volna, valamivel több mint ezer eurót, átszámítva háromszázezer forintot fizettek a szervezők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!