szerző:
MTI / hvg.hu

A General Electric (GE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz - mondta John G. Rice, a GE alelnöke kedden háttérbeszélgetésen, Veresegyházon.

Terjedelmes hírt közölt az MTI egy háttérbeszégetésről, amelyen John G. Rice, a GE globális növekedéséért és az Amerikai Egyesült Államokon kívüli összes üzleti folyamatért felelős alelnöke elmondta, hogy képesek lennének beszállni a paksi bővítésbe. A GE-vezető szerint a Paks II beruházáshoz a GE a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani, építenének a magyar termelésre és helyi beszállításra. Becslésük szerint 1,5 milliárd dollárt tehetne ki a GE beszállításának értéke. (Az érvényben lévő magyar tervek szerint a beruházás "fővállalkozója" az orosz Rosatom.).

©

Az alelnök éppen Magyarországon tárgyal, és egy keddi beszélgetésen hosszan magyarázta a GE érdemeit és azt, hogy a magyar kormány és a GE céljai egybeesnek, például az oktatás, a versenyképesség, a kapacitásfejlesztés, az exportbővítés területén.

Megemlítette, hogy 2014-ben a GE Magyarország 1524 milliárd forint árbevételének 99 százaléka exportból származott. További munkaerőfelvételben gondolkodnak, jelenleg a GE telephelyein 10 ezer munkavállaló dolgozik Magyarországon.

A GE alelnöke kitért arra, hogy az Alstom erőművi részlegének megvásárlásával a General Electric további kapacitást, gyártási képességet vett, és a Magyarországon működő Alstom erőművi tevékenységére is építene, és mint mondta, az egyesülés révén munkahelyek megszűnhetnek, de az ott dolgozóknak munkalehetőséget kínálnak a GE más magyarországi gyáraiban.

A General Electric a világ vezető digitális iparvállalata, a Forbes Magazin 2015. évi toplistáján a világ 9. legértékesebb vállalataként rangsorolta a GE-t, amely 175 országban van jelen és több mint 350 000 munkavállalót foglalkoztat világszerte. A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, árbevétele alapján az ország harmadik legnagyobb vállalata, egyszersmind a második legnagyobb exportőre.

A vállalat 11 gyártóüzemet, 5 kutató-fejlesztő központot és 4 üzleti szolgáltató központot működtet 11 városban, Budapesten, Fóton, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Oroszlányban, Ózdon, Veresegyházon, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szegeden. Több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, amelyből 9 ezer az ipari üzletágakban dolgozik, és további 1200 fő pedig a vállalat 2014-ben megnyílt budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központjában tölt be nemzetközi feladatkört.
A magyar kormány 2012 végén stratégiai együttműködési megállapodást kötött a GE-vel.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!