szerző:
MTI

Értékesítik a felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház, Quaestor Értékpapír és Hungária Értékpapír részvényeit a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT).

A felszámoló összesen csaknem 103 ezer részvényt ad el, amelyek a BÉT alaptőkéjének 1,9 százalékát teszik ki.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján tette közzé a nyilvános ajánlattételi felhívásokat, amelyekre február 3-ig várja az ajánlatokat. A szerződéseket február 22-ig kötik meg.

A három brókercég közül a legtöbb BÉT-részvénnyel a Quaestor Értékpapír Zrt. rendelkezik, a tulajdonában lévő 65 124 darab részvény 1,2 százaléknyi részesedést jelent, és névértéken 6 millió 512 ezer 400 forintot ér. Az ajánlattevőknek ajánlati biztosítékként 20 millió forintot kell megfizetniük.

A Hungária Értékpapír tulajdonában 32 878 darab, névértéken 3 millió 287 ezer 800 forint értékű BÉT-részvény van. Az ajánlati biztosíték ezekre 7 millió forint. A Buda-Cash 4842 darab, 484 200 forint névértékű BÉT-részvénnyel rendelkezik, ezek esetében 2 millió forint ajánlati biztosítékot kell megfizetni, mely a vételárba beleszámít, illetve visszafizetik annak, akinek az ajánlatát nem fogadják el.

A benyújtott pályázatok értékelése során elsődleges szempont a megajánlott vételár összege. Az értékesítések lebonyolításával az Equilor Befektetési Zrt.-t bízta meg a PSFN mindhárom társaság esetében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november végén lett a Budapesti Értéktőzsde 75,75 százalékos tulajdonosa. Az MNB a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank összesen 68,8 százalékos részesedését vásárolta meg, részvényeként 3550 forintért, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizetett.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!