szerző:
MTI

A nagyvállalatoknak fogalmuk sincs, kínai beszállítóik honnan szerzik a lítiumion-akkumulátorokhoz szükséges kobaltot. Az Amnesty International szerint a világtermelés felét a Kongói Demokratikus Köztársaság adja, az afrikai ország kobaltbányáiban pedig nagy számban doloznak gyerekek fillérekért, nyomorúságos és életveszélyes körülmények között.

Kobaltbeszállítóik ellenőrzésére szólította fel a lítiumion akkumulátorokat használó nemzetközi vállalatokat az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet kedden, mivel az átmenetifémet a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) sokszor gyermekmunkával termeltetik ki veszélyes körülmények között.

Az AI szerint a nemzetközi cégeknek alaposabban utána kellene járniuk, hogy beszállítóik tiszteletben tartják-e az emberi jogokat. A kobaltot az elektronikai és az autóipar használja nagy mennyiségben a lítiumion akkumulátorokhoz.

Egy 16 nagyvállalatot - köztük az Apple-t, a Daimlert, a Lenovót, a Microsoftot és a Samsungot is - érintő felmérés szerint a nemzetközi cégek általában véve képtelenek megmondani, honnan származik a hozzájuk Kínából érkező lítiumion akkumulátorokban használt kobalt.

Az Amnesty adatai szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság biztosítja a világ kobaltkitermelésének több mint a felét. Az átmenetifém központi lelőhelye az afrikai ország délkeleti részén, Katangában található. Bár néhány nagyobb csoport kezében van a kobaltkitermelés monopóliuma, több tízezer illegális kobaltbányász dolgozik nem megfelelő higiéniás és biztonsági körülmények között, köztük gyerekek is. Ők sokszor kőkorszaki eszközökkel, életüket fillérekért kockára téve bányásznak a szűk föld alatti járatokban.

Gyerekmunkás Kongóban
©

Az afrikai állam dúskál az ásványkincsekben, mégis a világ egyik legfejletlenebb országa, a föld alatti kincsesbánya pedig véres konfliktusok forrása. Az ország keleti részén több mint 20 éve dúl fegyveres harc az erőforrásokért. Az itt található Észak- és Dél-Kivu tartományokban hatalmas mennyiségben bányásszák az aranyat, az ónt, a koltánt és a volfrámot.

Az Egyesült Államok a kongói konfliktusok közvetett finanszírozásának elkerülése érdekében 2014-ben hozott egy törvényt, amely kötelezi a területén bejegyzett cégeket, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha a KDK-ból vagy a vele szomszédos kilenc ország valamelyikéből származó, úgynevezett "véres ásványokat" használtak vagy használnak.

Egy 2015 áprilisában közzétett jelentésben az Amnesty International és a Global Witness nevű civil szervezet azzal vádolta meg az amerikai nagyvállalatokat, hogy hanyagolják a törvényből fakadó kötelezettségeiket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!