szerző:
MTI

Ötvenöt közhivatalnok 7 milliárd dollárnyi közpénzt lopott el Nigériában.

Csaknem 7 milliárd dollárnyi közpénzt loptak el Nigériában hét év alatt ötvenöten, többek közt miniszterek, tagköztársasági kormányzók, köztisztviselők, bankárok, üzletemberek – tárta fel hétfőn az afrikai ország tájékoztatási minisztere.

Lai Mohammed elmondása szerint 2006 és 2013 között tűnt el a 6,8 milliárd dollárnyi – csaknem 2000 milliárd forintnyi – összeg, és a jelek szerint 55 ember lopta el. Az eddigi vizsgálatok alapján 35 millió dollárt négy volt miniszter tett zsebre, 2,65 milliárdot bankárok loptak el, 742 millióval 15 volt tagköztársasági kormányzó rövidítette meg a nigériai államkasszát – mondta a miniszter, ám semmiféle bizonyítékkal nem szolgált az adatok alátámasztására.

Nigéria Fekete-Afrika első számú olajkitermelője, és az országnak van a földrészen a legjelentősebb nemzetgazdasága. A legutóbb elnökválasztáson – tavaly tavasszal – a muszlim Muhammadu Buhari győzött a hivatalban lévő keresztény államfővel, Goodluck Jonathannal szemben, aki 2001 óta volt elnök.

Buhari győzelmét nagyrészt annak köszönhette, hogy megígérte: lesújt a korrupcióra. Történnek is lépések: legutóbb január elején Nigéria volt védelmi miniszterét, Bello Haliru Mohammedet pénzmosással és hivatali visszaéléssel vádolták meg. Az ügyészség szerint fiával együtt több mint 300 millió nairát (439 millió forintot) tüntetett el a hadsereg költségvetéséből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!