szerző:
hvg.hu

Egy amerikai kőolaj-feldolgozó hordónként fél dollárt kér, hogy átvegye a csak drágábban feldolgozható olajfajtákat.

Egyes olajfajták értékesítése egyre nehézkesebb, sőt egy amerikai feldolgozó már pénzt kér azért, hogy átvegyen bizonyos fajtákat. A Flint Hills Resources olajfeldolgozó, a 0,5 dollár ellenében hajlandó átvenni a North Dakota Sour olajfajta hordóját, mert azt magas kéntartalma miatt sokkal drágább feldolgozni, mint beszerezni a "tisztább" nyersolajat – írja a Napi.hu.

Ahogy esik a kőolaj hordónkénti jegyzése, és ahogy telítődnek a készletek, úgy kerülnek egyre nehezebb értékesítési helyzetbe az olyan "macerásabb" fajták, mint a szóban forgó North Dakota Sour. A fajtát a magas kéntartalma miatti költségesebb feldolgozás mellett az is "nyomasztja", hogy a lelőhelyektől csak olajszállító kamionokban és vasúton szállítható, mert magas kéntartalma miatt leállították a vezetékes továbbítását.

Az egyre olcsóbb olajárnak az üzemanyagárakra gyakorolt hatásáról itt olvashat.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!