szerző:
hvg.hu

A taxis szakmai szervezetek hasonlóan gondolkodnak a konkurenciát jelentő Uberről, mint a tüntető taxisok, de módszereiket nem osztják. Most bejelentették, hogy január közepén levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben taxishatóság felállítását kérik.

A módszer eltér, de a szakmai szervezetek és az utcán fagyoskodó taxisok célja közös: a kormány ígéreteihez híven tegye világossá, hogy a magyar törvények mindenkire egyformán vonatkoznak – fogalmazták meg álláspontjukat a fuvarozó szervezetek.

Kedden délelőtt találkozott egymással a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ), majd ezt követően tartottak sajtótájékoztatót Budán, vagyis jó messze, és függetlenül a Deák térnél tartott taxistüntetéstől.

Ezenk információink szerint elhangzott, hogy bár a szakmai szervezetek egyetértenek azzal, hogy az Uber fuvarszervező szolgáltatás nem legitim módon működik az országban, hiszen még a rá szabott szabályokat sem tartja be, de a tiltakozásnak attól a formájától elhatárolódnak, amit a Deák téri taxisok választottak.

A szakmai szervezetek azzal érzékeltették, hogy más eszközökkel dolgoznak, hogy közölték, január közepén, vagyis már a hétfői be nem jelentett tüntetést megelőzően újabb levéllel fordultak a miniszterelnökhöz, amelyben azt kérték, hogy a kormányfő jelöljön ki egy hatóságot, amely jogosítványokkal felvértezve koordinálja a vállalkozások tevékenységét, a szabályok áthágása esetén kiszabja a bírságokat, valamint eljárásokat indít. 

Metál Zoltán, az OTSZ elnöke azt mondta, hogy szerinte azért, mert olcsóbb, még nem legális az Uber, mivel tavaly a Nemzeti Közlekedési Hatóság is kimondta, hogy a fuvarmegosztó szolgáltató által folytatott tevékenység törvénytelen.

A taxis szervezetek képviselői elmondták, hogy ők ugyan nem propagálták tagjaik körében a tüntetésen való részvételt, de eltiltani sem akarják ettől őket.

©

A Deák téren tüntető taxisok a taxitársaságok fenti nyilatkozatából, amikor értesültek róla, olyan következtetést vontak le, hogy ők nem kívánatos személyek a vezetők szemében. Egyébként azt szeretnék elérni, hogy még az előtt bejussanak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez egy petícióval, mielőtt a szerdai kormányülésen napirendre kerül a taxiskérdés, hogy Lázár már az ő verziójukat ismerve ülhessen be az ülésre. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!