szerző:
hvg.hu

A milliárdos alig négymillió forintnak megfelelő összegért lett Eszék erősen eladósodott focicsapatának legnagyobb tulajdonosa – írja a Magyar Narancs. A város úgy adta el a csapatot, hogy tudja, nem ez a legjobb megoldás.

Kedden délelőtt az eszéki városi tanács úgy döntött, hogy 100 ezer kunáért, vagyis nagyjából 4,1 millió forintért eladja az eszéki focicsapat, az NK Osijek 46,6 százalékát Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdosnak, Orbán Viktor miniszterelnök barátjának – írja online cikkében a Magyar Narancs.

Bár korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy az ugyancsak Mészáros által vezetett Puskás Akadémia szerzett volna részesedést a sportklubban, az egyetlen vételi ajánlat a klubra a Mészáros és Mészáros Kft.-től, vagyis Mészáros építőipari cégétől érkezett. Mivel minimálár nem volt az eszéki önkormányzat által megjelentetett kiírásban, Mészáros csupán 100 ezer kunát ajánlott. Az árat és a későbbi szerződéskötéshez szükséges dokumentációkat az eszéki önkormányzat bizottsága december 29-én elfogadta, majd kedden megszavazták, hogy Mészáros viheti a klub 46,6 százalékát, és a jelentős adósságot is.

©

A Magyar Narancs azt írja, hogy ha az eszéki vízművek, a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is átkerül az új befektetőkhöz, akkor Mészáros és eszéki üzlettársa, Ivan Meštrović az NK Osijek több mint 90 százalékát tudhatja magáénak. A maradék 10 századék magánszemélyeknél van.

A hetilap munkatársa jelen volt az önkormányzat ülésén, ahol többször is elhangzott, hogy a klub átadása Mészárosnak nem a legjobb megoldás, de nincs más választásuk, hiszen ha nincs az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet. Azt írja a lap, hogy a klub már az elmaradt augusztusi béreket is abból az egymillió kunából fedezték november végén-december elején, amelyet Mészáros Lőrinc adott kölcsön. Az NK Osijekbe két év alatt legalább 1 milliárd forintnyi összeget kell feccölnie Mészárosnak, hogy rendezze a hátralékokat – írja a Narancs.

A vásárláshoz kétmillió eurós biztosítékot kellett felmutatni, amiről viszont a MLSZ-elnök Csányi Sándor vezette OTP Bank állított ki igazolást Mészárosnak. (Tehát nem letétbe kellett helyezni az összeget, ahogyan korábban megjelent.)

Mészáros a vételi szándékhoz írt tervezetben arról is ír, hogy építőipari cégének a felcsúti Pancho Arénánál szerzett staionépítési tapasztalataira Eszéken is számíthatnak, ha fel kell újítani, vagy újjá kell építeni a helyi stadiont – írja a lap.

Mészáros üzlettársa, Ivan Meštrović tulajdonostárs abban a magyarországi City Mail nevű cégben, amely idén egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára – mutat rá egy érdekes összefonódásra a lap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!