szerző:
hvg.hu

Elutasította a menekült gyerekek ellátásához szükséges segítségről szóló magyar kérést az EU – állította Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Magyarország nem kapott az Európai Bizottságtól pénzt a tavaly kísérő nélkül az országba érkező kiskorúak ellátására – közölte sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. Az államtitkár szerint a bizottság azzal indokolta a magyar kormány kérését elutasító döntést, hogy a több ezer gyerek ellátása nem számít vészhelyzetnek.

Rétvári Bence közölte, a kormány 2015-ben, a bevándorlási krízishelyzet évében kért a migrációs alaptól hozzájárulást kiadásai csökkentéséhez, ám a bizottság még jelképes összegű támogatást sem adott. Szerinte az elutasító döntés azt jelzi, hogy "az európai szolidaritás csak szlogen a brüsszeli politikusok, bürokraták szájából", mert "a terhet, a feladatot Brüsszelből kiszabják, de utána a számlát az országoknak kell állniuk".

Az államtitkár idézte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal számait, amely szerint tavaly 8 ezer kiskorú lépte át illegálisan a magyar határt, közülük több mint 3500-an kerültek a magyar ellátórendszerbe, ahol ugyanazt az ellátást kapták, mint a Magyarországon született gyerekek. Fóton és Hódmezővásárhelyen hoztak létre a külföldi kiskorúak ellátására befogadóállomásokat, ezekre kértek sürgősségi pályázaton mintegy 1,2 milliárd forintnyi, legalább részbeni hozzájárulást az Európai Bizottság migrációs alapjától – mondta Rétvári Bence.

Magyarország tavaly 5,5 milliárd forintot fordított az illegális bevándorlók ellátására, humanitárius segítségnyújtásra. Ezen belül egészségügyi ellátásukra 350 millió forintot, míg az ellátásban szerepet vállaló karitatív szervezetek támogatására 200 millió forintot fordítottak – tette hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár tájékoztatóján – legalábbis az MTI beszámolója alapján – az nem hangzott el, hogy Magyarországnak kétszer is megszavazott támogatást az EU tavaly a menekültügyi munka hatékonyabbá tételére. Augusztusban 61,5 millió euróról (csaknem 20 milliárd forintról) döntöttek, márciusban pedig 24 millió eurót (7,5 milliárd forintot) kapott az ország.

A 61,5 millió eurót hat év alatt, 2020-ig lehet lehívni, és elsősorban informatikai és vízumügyi fejlesztésekre szabad elkölteni, míg a márciusi 24 milliót a magyar migrációs politika hatékonyabbá tételére kell fordítani – közölte korábban az Euronews. Ebből kell egy új befogadóállomást építeni, és a meglévőkben is javítani kell a körülményeket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!