szerző:
hvg.hu

A továbbra is katonásan lefelé menetelő olajár kapcsán érdekes összehasonlítást találtak az elemzők. Az viszont még érdekesebb, amit mindebből a hazai vásárló érzékelhet.

A Bloomberg nyersanyagpiaci elemzői szúrták ki a szerdai grafikontengerből azt a furcsa termékpár-ár viszonyt, hogy az egységnyi olaj ára már kevesebb lett, mint két egységnyi tejé.

A chicagói határidős piacon ezek az adatok tényleg úgy néznek ki, hogy a 12 éves mélypontjára ért kőolaj ára (egy hordónyi West Texas Intermediate – WTI) 26,19 dollárra esett a szerdai kereskedési napon (ez egy gallonra számoltan 62 centes árat jelent), a standard (III) tej jegyzési ára pedig 13,74 dollár volt (ami 100 fontnyi tej mennyiségét jelenti – melyet egy gallonra átszámítva 1,18 dollár jön ki). Vagyis: amellett, hogy az olajár mélyrepülése elérte a 2003 májusa óta nem látott szintet, az a példa is megáll már, hogy az olajár már nincs a tej előjegyzési árának kétszerese.

©

A hazai viszonyok és a magyarországi boltok és benzinkutak árainak efféle összevetése esetén – utóbbi helyen olaj helyett benzint értve – azonban ennél is furcsábbnak tűnő viszonypárt találunk: a 95-ös és a 2,8-as összevetése már nagyjából 1:1 arányt mutat. És a benzin ára továbbra is lefelé tart.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!