szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A taxisok tüntetése eddig nem látott érdeklődést generált az Uber javára. A médiaelemzéssel foglalkozó Neticle utánajárt pontosan mennyire sikerült feltornászni az internet népének érdeklődését a visszafelé elsült akcióval. Meggdöbbentő számok következnek.

Az „Uber” szót augusztus 1 és január 17 között 1943-szor említették meg a neten. Január 18 óta 2995-ször. Tehát az elmúlt három napban többször tettek említést a fuvarmegosztó társaságról, mint az elmúlt fél évben, ami jól mutatja, hogy a taxistüntetés hatására sosem tapasztalt nyilvánosságot kapott. Az említések nem csak a korábbiakat szárnyalják túl, de összehasonlításképp például azonos idő alatt a Saul fiáról január 10-13. között 1843 említés jelent meg a magyar weben, a Golden Globe-ról általában 2568 ugyanekkor.

Azonban nem minden esetben pozitív értelemben említették meg, sőt mindössze csak 9,82 százalékban, bár a negatívan még ennél kevesebben, 7,71 százalékban, az Uber-említések polaritása többnyire, azaz 82,47 százalékban semleges. Ennek oka, hogy a legtöbb cikk csak beszámolt az eseményről, és nem foglalt állást. A negatív vélemények túlnyomó többsége azzal kapcsolatos, hogy az Uber „illegális, nem fizet adót, a sofőrök adót csalnak, a szolgáltatás anyagi kárt okoz az államnak”, a szolgáltatás milyenségéről, a sofőrök képességeiről, csak elvétve esik szó. A pozitív vélemények az olcsóbb árat, transzparens/tiszta fizetési rendszert, modernebb/hatékonyabb/korszerűbb rendszert említik.

A médiaelemzéssel foglalkozó Neticle egyetlen mutatószámban foglalta össze a web véleményét, amely a tőzsdei részvényárfolyam analógiájára épül. Ha az adott kulcsszóról pozitív hangvételű tartalom jelenik meg az interneten, akkor a Véleményárfolyam emelkedik, ha pedig negatív vélemény kerül ki a webre, akkor csökken. Az Uber véleményárfolyama az alábbi grafikonon látszik.

©

Az Uber véleményárfolyamának alakulása összehasonlítva egy másik sharing economy megoldás, az Arbnb véleményárfolyamával.

©

Ami még ennél is nyilvánvalóbban mutatja, mennyire járt jól az Uber az ellene irányuló tüntetéssel, hogy az Uber app hirtelen a magyar letöltési lista első helyére ugrott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!