szerző:
MTI

A dízelbotránynak nevezett ügyben vizsgálóbizottságot állított fel strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament a károsanyag-kibocsátás mérési tesztekkel kapcsolatban az esetleges uniós jogsértések és a hivatali visszásságok kivizsgálására – jelentette be az uniós parlament csütörtökön. A bizottság tagjának választották Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőt.

Vizsgálóbizottságot állított fel az unió a dízelbotrány kivizsgálásra. A vizsgálóbizottság elemezni fogja az Euro 5 és az Euro 6 motorok előállítási, javítási és karbantartási fázisait, illetve teljes képet kíván alkotni arról, hogy a tesztfolyamatok átláthatósága és szükségszerű korrekciója biztosítható-e. Vizsgálni kívánja, hogy valóban voltak-e technikai megoldások a kibocsátási szint torzítására, illetve azt is, hogy ezt mely autógyártó cégek alkalmazták.

A bizottság szerint fel kell tárni az uniós és tagállami hatóságok esetleges mulasztásait is, és át kell tekinteni azt is, hogy milyen konkrét jogi lépéseket lehet tenni a felelősségre vonás, valamint a további jogsértések megelőzése érdekében. A bizottság közleményében megemlíti, hogy tagállami szinten szükség lehet a szabálysértő gyártókkal szemben alkalmazható hatékony és visszatartó erejű szankciókra. Mindennek azonban egységes uniós elvek mentén, és nem kizárólag a tagállamokra bízva kell megtörténnie. A vizsgálóbizottság hat hónap múlva időközi jelentést mutat be, a végső jelentést pedig egy éven belül kell elkészítenie.

A dízelbotrány kivizsgálására felállított bizottság tagjának választották Szanyi Tibort, az MSZP európai parlamenti képviselőjét, aki elmondta, hogy fontosnak tartja az ügyek tisztázását, mivel "minden klímaváltozással kapcsolatos harcnak csak akkor van értelme, ha kizárjuk a csalásokat". A képviselő szerint megengedhetetlen, hogy egy-egy hibás vezetői döntés miatt több százezer munkahely veszélybe kerüljön.

Az ilyen jellegű adatmanipulációk Magyarországot is érinthetik, aminek pedig a magyarországi munkahelyekre lehet hatása, mivel az ilyen "mérési protokollok és eljárások minden termelőegységben azonos elvek szerint zajlanak" – vélekedett a képviselő. A dízelbotrány hozzásegítheti a cégeket ahhoz, hogy több forrást fordítsanak az elektromos autók fejlesztésére – hangsúlyozta Szanyi Tibor.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!