szerző:
hvg.hu/MTI

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa csütörtöktől egészen február 10-ig várja a jelöléseket az új vezérigazgató személyére, ugyanis Christine Lagarde ötéves megbízatása július 5-én lejár le. Az igazgatóság reményei szerint március elejére döntés születhet Lagarde esetleges utódjáról, de könnyen lehet, hogy minden marad a régiben.

Christine Lagarde, washingtoni székhelyű pénzintézet jelenlegi vezérigazgatója, aki január elsején töltötte be 60. életévét, még tavaly októberben bejelentette, hogy indul az újraválasztásért. A választási folyamatra rálátó személyek szerint a verseny lefutottnak tűnik, mert – az amúgy jogász végzettségű – francia szakember népszerű a legerősebb országok többségében, köztük a feltörekvő gazdaságokban is.

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken nyilatkozik az ügyben, de Michel Sapin pénzügyminiszter már csütörtökön közölte, hogy "a francia hatóságok támogatják Christine Lagarde-ot". Jack Lew, a pénzintézetben a legnagyobb részvényesnek számító Egyesült Államok pénzügyminisztere csütörtökön a CNBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy "nagyon szoros szakmai kapcsolatot" épített ki a valutaalap vezérigazgatójával, aki iránt a "legmélyebb tiszteletet" érzi. "Kitűnő munkát végzett, és remélem, hogy folytathatjuk tovább a munkát" – fogalmazott.

A brit és a német pénzügyminiszter egyaránt támogatásáról biztosította Lagarde-ot. Az IMF-nek hagyományosan európai, általában francia a vezérigazgatója, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!