szerző:
hvg.hu

Úgy látszik, a kormány eddig csak jegelte elképzeléseit arról, hogy a trafikpiachoz hasonlóan regulázza újra az alkoholkereskedelmet is. A parlament az ehhez szükséges törvénymódosításokat már tavasszal megszavazhatja.

Amikor 2014. márciusában megírtuk, hogy a nemzeti dohányboltok mintájára a kormány nemzeti italboltokról elmélkedik – vagyis: államosítaná és újraosztaná az italkiskereskedelmi piacot, még aznap megjelent a kormányzati cáfolat. Giró-Szász András, az akkori Kormányzati Információs Központ vezetője "sajtókacsának" nevezte a hírt, és cáfolta, hogy a kormány a választások után tervbe vette volna a terület radikális átszabását.

Szűk két évvel ezelőtt a tervekből annyi látszott, hogy a nemzeti italboltok létrejöttével az élelmiszerboltokban csak sört és bort lehetne árulni, az égetett szeszek értékesítését pedig a botrányosan átalakított trafikstruktúrához hasonló módon alakítaná ki: a nemzeti italboltokat koncessziós joggal, az engedélyeket megpályáztatva alakítaná át a kormányzat.

©

Nos, a jelek szerint az elképzelés ismét "lábra áll". Legalább is erről írt csütörtöki számában a Figyelő, mely szerint a parlament tavaszi ülésszakán az Országgyűlés elé kerülhet olyan törvénymódosítás, mellyel kimondanák: alkoholt csak meghatározott, speciális értékesítési jogosítvánnyal rendelkező árusítóhelyeken lehet majd vásárolni. A parlament honlapján megtalálható törvénymódosítási tervekből egyelőre annyi körvonalazható, hogy a kormány egyebek mellett a jövedékiadó-törvény újraírására is készül (a táblázatban a 37. ponttal jelzik). Ebbe a nemzeti italbolt "intézményrendszerének" kialakítása is belefér, de a gazdasági hetilap azt is írja: érdemes lesz figyelni továbbá azt is, hogy a szeszesital-gyártásban milyen új szereplők bukkannak fel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!