szerző:
hvg.hu

A Gazdasági Versenyhivatal egy híján 100 millió forintra bírságolta azt a két céget, mely évekig megtévesztő reklámokban hirdette a speciálisan idős embereknek szóló szolgáltatását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a 4Life Direct Kft. és a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az Időskori Biztonság életbiztosítás népszerűsítésekor. A GVH csütörtökön kiadott közleménye szerint a cégek valótlan állításokat tettek a szolgáltatásukról, és azt a látszatot keltették, hmintha a biztosítást a 4Life Direct Kft. nyújtaná. A GHV ezért összesen 99 millió forint bírságot szabott ki.

A versenyhivatal megállapította: megtévesztő állításokkal népszerűsítették az Időskori Biztonság életbiztosítást a közvetítő honlapján, a rádió- és televízió reklámokban, a teletexten, az online hirdetéseken, a szórólapokon, a direkt marketing levelekben és az SMS-ekben. A megtévesztő állításokat 2012 decembere és 2015 májusa között tették.

A 4Life Direct nem csak Magyarországon, Lengyelországban is reklámozza szolgáltatásait
©

A megtévesztés abban állt, hogy a biztosítás különböző havidíjakért (de már „akár napi 100 Ft-ért” „érdemi segítséget jelent a temetési és egyéb költségekben”, illetve „a családjának kifizetett készpénz akár 3.500.000 Ft-ot is elérheti, amely segítségükre lesz, ha Ön már eltávozott”) ajánlkozott, de a napi 100 forintos díj ellenében legfeljebb 50 ezer forint biztosítási összeg volt elérhető - és a hirdetésekben hivatkozott egymilliós temetési költség fedezésére nem. Az is megtévesztés volt, hogy a hirdetéssel ellentétben, a 4Life Direct Kft. ezt a biztosítást nem nyújtotta, mivel a cég csak közvetítő szerepet látott el az ügyletben, és a szolgáltatást a valóságban a Magyarországon képviselettel és fiókkal nem rendelkező Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited biztosítja.

A GVH ezért a 4Life Direct Kft.-t 63 millió, a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited-re pedig 36 millió forintra bírságolta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!