szerző:
hvg.hu

Ahelyett, hogy a csok-támogatással tömegével felépülő házak esetében számonkérné a kormány a szigorúbb energiahatékonysági elveket, hagyják, hogy két éven át még simán lehessen gagyi, energiapazarló épületeket emelni állami támogatással.

Nem kell energiatakarékos házat építeni a csok-támogatásból, a költségvetési támogatásból megvalósuló épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os tárca nélküli miniszteri (TNM) rendelet ugyanis nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra, legalábbis ez derült ki a nemzetgazdasági minisztérium által a Napi.hu-hoz elküldött válaszból.

A rendelet szerint az állami forrással is finanszírozott építéseknél a 2018 utáni, a jelenleginél szigorúbb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni, ezeknél a falaknak, a födémnek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük - idézi fel a lap, amelynek forrásaik azonban úgy vélik, hogy a szigorítás életbe lépéséig tömegével épülhetnek az ennek meg nem felelő épületek.

A minisztérium szerint a csok és az építkezés esetén kérhető adó-visszatérítési támogatás nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak, a 7/2006 TNM rendeletben meghatározott költségoptimalizált követelményszint szerinti feltételek pedig energiamegtakarítási célú pályázatokra, támogatásokra irányadók.

A hatályos rendelkezések szerint a lakóingatlanok energiaosztályát nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál, így az energiatanúsítványt benyújtására sincs szükség a továbbiakban - írják. Tehát a következő két évben tömegével és tudatosan építünk majd olyan házakat, amelyek két év múlva elavulnak, és az építtetők a következő 5-10 évben rezsiben kifizetik azt a pluszt, amivel most többe kerülne egy takarékos ház kivitelezése.

Viszont ha a kivitelezés elhúzódik, és a használatbavételi engedélyt csak 2018-ban kérik meg, már a szigorúbb paramétereket fogják számon kérni - áll a cikkben.