szerző:
hvg.hu

Több százmillió forint járna az egri kórház dolgozóinak az évek óta elmaradt cafetéria miatt. Öt alkalmazott perelt, a Kúria nekik adott igazat, és ez alapján a kórház összes, 1500 dolgozójának járna pénz az őket képviselő jogász szerint. Az intézmény főigazgatója elismeri, hogy jár a pénz, de azt mondta: állami segítség nélkül nem tudnak fizetni – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

Kovácsné Pálos Rita főnővér 2013 áprilisa, a kórház államosítása óta nem kapott semmilyen béren kívüli juttatást. Úgy számolta, hogy körülbelül 200 ezer forinttal tartoznak neki. 2014-ben döntötték el, hogy perelnek.

Összesen öten fordultak bírósághoz, és a Kúria most úgy döntött, hogy visszamenőleg ki kell fizetni az elmaradt juttatásokat. A szerda délutáni dolgozói fórumon a dolgozókat képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a jog szerint mind az 1500 munkatársnak visszamenőleg jár ez a pénz.

Tóth Ildikó megbízott főigazgató szerint nem tudják kifizetni az összes dolgozónak az elmaradt cafetériát. A saját költségvetésből nagyobb összeget, több százmillió forintot nem tudnak kigazdálkodni ugyanis. Azt nem tudta ugyanakkor megmondani, kérnek, kérhetnek-e külső segítséget, és ha igen, mekkora összeghatárig.

A kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közös megegyezésre törekszik, ezért egyeztetnek az intézménnyel és a szakszervezettel.