szerző:
hvg.hu

Alaposan rávertek a sokat gyötört magánnyugdíjpénztárak (manyup) az önkéntesekre – derül ki az Azénpénzem.hu elemzéséből. Az önkéntes kasszák teljesítménye is elmarad a manyupok által elérttől.

Az önkéntes nyugdíkasszák a múlt évben átlagosan 3,91 százalékkal növelték tagjaik vagyonát, ez számottevően elmarad a kormányzat által masszívan szívatott magánnyugdíjpénztárak 5,1 százalékos átlagos teljesítményétől. Az Azénpénzem.hu lakossági pénzügyi portál sokkal nagyobb gondnak tartja azonban, hogy míg a manyupoknál a lista teljes, az önkéntes pénztárak közül a korábbinál is kevesebbről lehet informálódni.

Az Aegon önkéntes nyugdíjpénztár szeptember 30-i fordulónappal elszámoló egységen alapuló nyilvántartási rendszert vezetett be. Ez semmiben sem különbözik a korábbitól, csak éppen a nyilvántartott árfolyamot érinti. Mindez nem módosítja a tagi számlán nyilvántartott megtakarítás összegét.

Az Erste három portfolió esetében hajtott végre hasonló változtatást 2015 tavaszán. Ott április elsejétől váltak egyforintossá a nettó eszközértékek. Ezek az „átszabások” persze alaposan megnehezítik az összehasonlíthatóságot.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!