szerző:
hvg.hu

Számos jogsértés miatt összesen 69 millió forintra bírságolták a csoportot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot végzett a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-nél, illetve leányvállalatainál, a K&H Faktor Zrt.-nél és a K&H Ingatlanlízing Zrt.-nél.

A jegybanki közlemény szerint a csoportvizsgálat a K&H Bank Zrt.-nél a hitelkockázat kezelésére és az adatszolgáltatásra állapított meg – részben a korábbi felügyeleti határozatokban már kifogásolt, de az intézmény által meg nem szüntetett – hiányosságokat. Problémát találtak emellett a szavatoló tőke kiszámítása, a tőkeszámítás szabályozottsága, a követelés-eladási tevékenység és az informatikai biztonság terén is. Megállapította továbbá a csoportvizsgálat, hogy a Bank a befektetési szolgáltatási tevékenység során nem tartotta be maradéktalanul az ügyfélszámlák vezetésére vonatkozó jogszabályi előírásokat sem.

©

Az MNB kötelezte a K&H Bank Zrt.-t, hogy legkésőbb a soron következő adatszolgáltatás alkalmával, illetve a határozat kézhezvételét követő három, illetve hat hónapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A csoportvizsgálat szerint a K&H Faktor Zrt.-nél a kockázatvállalási szabályzatokat nem aktualizálták, a főkönyvi kivonatnál pedig számviteli problémákat tártak fel.

A jegybank összesen 69 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankcsoportra, az összeget a jogsértések száma és súlya, illetve ismétlődése indokolta. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet, és súlyosító körülmény volt, hogy az ügyfélszámla kezelési problémák a vizsgálat alá vont ügyfelek jelentős hányadát érintették – bár ügyfélérdek-sérelem nem volt megállapítható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!