szerző:
hvg.hu

Új morfingyárat épít a Neriva Pharma Kft. Abaújszántón – tudta meg az agrárszektor.hu. A mezőgazdasági portál szerint a 2013-ban leállított tiszavasvári Alkaloida üzem szerepét veszi át az új gyár, és lehetővé teszi, hogy az ipari mák hazai termőterülete újra 10 ezer hektár fölé emelkedjen.

Az ipari mák termelésének több évtizedes hagyomány van Magyarországon. A vetőmag előállításától a morfingyártásig tartó technológiai folyamat 2013-ig zavartalanul működött. Akkor a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. bejelentette, hogy kivonul a hazai morfingyártásból, egyebek mellett a veszteségek miatt – emlékeztet a lap.

Az abaújszántói beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé – mondta Szalka János ügyvezető igazgató. Az építkezés hamarosan megkezdődhet.

A vállalat számára a következő stratégiai fontosságú lépés saját mákfajták kifejlesztése lesz, és terveik között szerepel egy növénynemesítő állomás létrehozása is Magyarországon.